nlc.hu
Gasztro

Női szeszély: a nagyi legendás recepje

Női szeszély: így készül a nagyi kedvenc süteménye

A nagyi agyonlapozott szakácskönyve kincset ér, abban ugyanis olyan legendás receptekre bukkan az ember, mint a női szeszély. Mutatjuk, hogyan készül a süti.

Minden nagymama birtokában ott van legalább egy (de inkább több) süteményes recept, amivel a versenyt felvenni senki nem tudja. Vannak a bonyolult, körülményes, időigényes receptek, például a flódni, amivel sokszor csak a nagyik tudnak és akarnak megbírkózni, és vannak a pofonegyszerű receptúrák, amik viszont gyakorlott kezeket igényelnek. Tipikusan az utóbbi kategóriába tartozik a női szeszély, aminek ízére mind a mai napig sokan emlékeznek. Náray Tamás is elkészítette már. 

Frissen sütött és felkockázott női szeszély

A női szeszély úgy az igazi, ha a nagyi házi készítésű lekvárja kerül a tésztára (Fotó: Czvitkovits Judit)

Így készül a női szeszély

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1/2 csésze tej
  • sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés: Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A sárgáját keverjük össze a vajjal és a 4 evőkanál cukorral. Ha már habos az állaga, adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a sütőport, majd keverjük finom tésztává. Következő lépésben fogjunk egy tepsit, terítsünk bele sütőpapírt, majd öntsük bele a tésztát és simítsuk el egyenletesen. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a tésztát süssük meg. Ez körülbelül 20 percig alatt megvan. Amíg a tészta a sütőben dolgozik, verjük habosra a porcukorral a tojásfehérjét. A készre sült tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük meg baracklekvárral, és a felvert fehérje habjával, tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg aranybarna lesz. Jó hír, hogy a recept tökéletesen működik alternatív lisztekkel is! Ami a sütemény elfogyasztását illeti, érdemes nem napokig húzni, mert az frissen az igazi!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top