Gasztro

Befőzés: készíts baracklekvárt másként

Nemcsak sárga- vagy őszibarackból lehet különlegesen finom lekvárt főzni. Tökéletesen alkalmas erre a lédús és édes nektarin is. Hogyan főzz baracklekvárt másként? Eláruljuk!

A mézédes, lédús nektarinból könnyedén főzhetsz különlegesen finom lekvárt. Tégy egy próbát, és nyűgözd le környezetedet lekvárkészítési tudásoddal. Ezzel a recepttel biztosra mehetsz.

Befőzés: készíts baracklekvárt másként

A nektarinlekvár hozzávalói

  • 3 kilogramm érett és egészséges nektarin
  • 50 dkg befőzőcukor

Így készíts lekvárt a kopasz barackból

Folyóvíz alatt nagyon alaposan mosd meg a gyümölcsöt. A kopasz barackok “talpára” késsel vágj keresztet. A bevágásnak nem kell mélynek lennie, hiszen arra szolgál, hogy a héjat könnyedén el tudd távolítani, ne kelljen a gyümölcsöt hámozgatni. Fazékban forralt vízbe dobd a gyümölcsöket, majd kb. egyetlen perc után szedd ki az edényből. A nektarinok héját egyszerűen húzd le, majd vágd félbe a gyümölcsöt, és dobd ki a magját.

Befőzés: készíts baracklekvárt másként

Ízlés szerint vágd föl apróbb vagy nagyobb darabokra a kopasz barackokat, majd alacsony lángon kezdd el főzni a lekvárt. Közben öntsd hozzá a cukrot is, időnként óvatosan keverd meg. A forrástól számított 25-30 perc múlva végezz próbát: evőkanálnyi mennyiségű lekvárt tégy kistányérra, várd meg, amíg kihűl. Ha nem elég sűrű, főzd további 5-15 percig. Ha nektarinlekvárod kellően besűrűsödött, nincs más dolgod, mint forrón betölteni az előzőleg nagyon alaposan elmosott befőttesüvegekbe. Csavard rá a kupakot, fordítsd fejre 5-10 percig. Másnap már meg is kóstolhatod különlegesen finom nektarinlekvárodat.

További cikkek lekvár, befőzés témában az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top