Minden nagymama birtokában ott van legalább egy (de inkább több) süteményes recept, amivel a versenyt felvenni senki nem tudja. Vannak a bonyolult, körülményes, időigényes receptek, például a flódni, amivel sokszor csak a nagyik tudnak és akarnak megbírkózni, és vannak a pofonegyszerű receptúrák, amik viszont gyakorlott kezeket igényelnek. Tipikusan az utóbbi kategóriába tartozik a női szeszély, aminek ízére mind a mai napig sokan emlékeznek. Náray Tamás is elkészítette már.
Így készül a női szeszély
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 1/2 csésze tej
- sütőpor
- 20 dkg porcukor
- baracklekvár
Elkészítés: Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A sárgáját keverjük össze a vajjal és a 4 evőkanál cukorral. Ha már habos az állaga, adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a sütőport, majd keverjük finom tésztává. Következő lépésben fogjunk egy tepsit, terítsünk bele sütőpapírt, majd öntsük bele a tésztát és simítsuk el egyenletesen. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a tésztát süssük meg. Ez körülbelül 20 percig alatt megvan. Amíg a tészta a sütőben dolgozik, verjük habosra a porcukorral a tojásfehérjét. A készre sült tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük meg baracklekvárral, és a felvert fehérje habjával, tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg aranybarna lesz. Jó hír, hogy a recept tökéletesen működik alternatív lisztekkel is! Ami a sütemény elfogyasztását illeti, érdemes nem napokig húzni, mert az frissen az igazi!