A hetet végigfőztük, most 4 egyszerű recepttel és egy ínyenc édességgel zárjuk a spórolós programot. Íme, a hétvégi menü:
Reggeli:
Hagymás tojásrántotta
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1-2 darab (fejenként) tojás
- ízlés szerint vöröshagyma
- pirításhoz olaj
- ízlés szerint őrölt bors
Elkészítés
Bár rántottát mindenki tud sütni, azért leírjuk a receptet. A zsiradékot felhevítjük, majd a felkockázott hagymát megpirítjuk rajta. Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet rá a felvert sózott, borsozott tojás. 5-8 perc alatt készre sütjük, attól függően, hogy ki mennyire szárazra sütve szereti.
Ebéd:
Szalonnás, tésztás bableves
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2 db vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 4 db sárgarépa
- 1 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 10 dkg (eltördelve, lehet más száraztészta is) spagettitészta
- 40 dkg babkonzerv
- 1 l húsleves
Elkészítés
A szalonnát egy serpenyőben süssük ropogósra, majd dobjuk rá a felvágott hagymát, sárgarépát, és pirítsuk együtt körülbelül 5 percig. Keverjük hozzá a leszűrt babot, paradicsompürét és a tésztát, öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg a tészta megpuhul. A tetejére szórjunk petrezselymet, és forrón tálaljuk.
Tipp: Tálaláskor reszelt sajttal és/vagy tejföllel tovább gazdagíthatjuk a levest.
Kókuszos tejberizs barackkal
Hozzávalók:
- 5 dkg + 4 evőkanál cukor
- 4 bögre tej
- 2 bögre rizs
- 5 dkg kókuszreszelék
- 4 db őszibarack
Elkészítés
A tejet a kókuszreszelékkel felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és lassan puhára főzzük, a végén cukrozzuk. A barackot felszeleteljük, a cukrot karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a barackot. Még melegen a tejberizsre kanalazzuk.
Vacsora:
Héjában sült krumpl szalonnával és tejföllel
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 3 dl tejföl
- 15 dkg szalonna
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 db (fejenként) burgonya
Elkészítés
A krumplit a sütő rácsán megsütjük, majd konyharuhába tesszük. A szalonnát megpirítjuk. A krumplira tejfölt kanalazunk, majd sózzuk, borsozzuk, és végül rászedjük a szalonnát és a zsírját.