nlc.hu
Gasztro
Reggeli, ebéd, vacsora – gyors és könnyű receptek hétvégére

Reggeli, ebéd, vacsora – gyors és könnyű receptek hétvégére

Reggelire egy villámgyors turmix, ebédre egy fűszeres egytálétel, vacsorára pedig egy különleges melegszendvics receptjét ajánljuk.

 

Banános-müzlis turmix

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1 db érett banán
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál müzli
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat turmixoljuk össze. A banánt vágjuk vékonyabb szeletekre, így könnyebben megbirkózik vele a turmixgép. Az ital tetejére díszítés gyanánt szórhatunk egy kis extra adag müzlit.

Marokkói fűszeres húsgombóc

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg aszalt füge
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 marék szeletelt mandula
  • 400 g paradicsomkonzerv
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált marhahús
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 rúd fahéj
  • fél dl olívaolaj
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis szárított erőspaprika
Kategóriaebéd
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük össze a húsokat. Adjuk hozzájuk a tojást, egy apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zsemlemorzsát, 1 kiskanál fahéjat, sót és borsot. Keverjük alaposan össze, majd formázzunk kis gombócokat belőle. (Körülbelül 30-40 darab lesz ebből a mennyiségből). 

A húsgombócokat süssük ki olívaolajban. 

Ugyanebben az olajban pirítsuk meg másik felkockázott hagymát, adjuk hozzá a másik gerezd felaprított fokhagymát, az egész fahéjat és a negyedbe vágott aszalt gyümölcsöket. 

Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd tegyük vissza a húsgombócokat, sózzuk, borsozzuk. 20 percig forraljuk a szószt, ízlés szerint erősítsük a paprikával. 

Teflonserpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, tálalás előtt szórjuk meg vele a húsgombócokat. 

Rozmaringos gombával és sajttal töltött melegszendvics

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg gouda
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 4-5 ág rozmaring
  • kevés olívaolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 4 db bagett vagy kifli
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A bagettek tetejét vágjuk be úgy, hogy a belsejét ki tudjuk szedni, miközben a peremet meghagyjuk. A felaprított vöröshagymát olívaolajon dinszteljük meg. A gombákat mossuk meg, tönkjüket szedjük ki, szeleteljük fel vékonyan, ne hámozzuk! Dobjuk a hagymára, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a felaprított rozmaringleveleket. Pároljuk a gombát 5-6 percet. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne először a tejfölt, majd a reszelt sajtot, a tojást és az aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, töltsük meg a krémmel a kiflicsónakokat. Grillsütőben 12-15 perc alatt süssük ropogósra.

 Korábbi hétvégi receptek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top