Banános-müzlis turmix
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 1 db érett banán
- 1 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál müzli
Elkészítés
A hozzávalókat turmixoljuk össze. A banánt vágjuk vékonyabb szeletekre, így könnyebben megbirkózik vele a turmixgép. Az ital tetejére díszítés gyanánt szórhatunk egy kis extra adag müzlit.
Marokkói fűszeres húsgombóc
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 10 dkg aszalt füge
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 marék szeletelt mandula
- 400 g paradicsomkonzerv
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 20 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált marhahús
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 rúd fahéj
- fél dl olívaolaj
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kis szárított erőspaprika
Elkészítés
Keverjük össze a húsokat. Adjuk hozzájuk a tojást, egy apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zsemlemorzsát, 1 kiskanál fahéjat, sót és borsot. Keverjük alaposan össze, majd formázzunk kis gombócokat belőle. (Körülbelül 30-40 darab lesz ebből a mennyiségből).
A húsgombócokat süssük ki olívaolajban.
Ugyanebben az olajban pirítsuk meg másik felkockázott hagymát, adjuk hozzá a másik gerezd felaprított fokhagymát, az egész fahéjat és a negyedbe vágott aszalt gyümölcsöket.
Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd tegyük vissza a húsgombócokat, sózzuk, borsozzuk. 20 percig forraljuk a szószt, ízlés szerint erősítsük a paprikával.
Teflonserpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, tálalás előtt szórjuk meg vele a húsgombócokat.
Rozmaringos gombával és sajttal töltött melegszendvics
Hozzávalók:
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg gouda
- 50 dkg csiperke gomba
- 4-5 ág rozmaring
- kevés olívaolaj
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 4 db bagett vagy kifli
Elkészítés
A bagettek tetejét vágjuk be úgy, hogy a belsejét ki tudjuk szedni, miközben a peremet meghagyjuk. A felaprított vöröshagymát olívaolajon dinszteljük meg. A gombákat mossuk meg, tönkjüket szedjük ki, szeleteljük fel vékonyan, ne hámozzuk! Dobjuk a hagymára, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a felaprított rozmaringleveleket. Pároljuk a gombát 5-6 percet. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne először a tejfölt, majd a reszelt sajtot, a tojást és az aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, töltsük meg a krémmel a kiflicsónakokat. Grillsütőben 12-15 perc alatt süssük ropogósra.
Korábbi hétvégi receptek az NLCafén
- Csirke ördöglány módra – szuper recept hétvégére
- Etesd meg a családot! – 4 hétvégi fogás receptje
- Ellenállhatatlan olasz recept hétvégére
- Vasárnapi menü olcsón