Gasztro

Hétvégi menü: egyszerű, de finom ételek jönnek

Kezdetnek egy frissítően savanykás ribizlikrémlevest készítünk főzés nélkül, majd tepsis csirke jön, amely a sokatmondó „abbahagyhatatlan csirke” nevet viseli. A desszert: Rákóczi-túrós pohárkrémváltozatban.

A következő hétvégéken aligha lesz a kedvenc időtöltésünk a tűzhely mellett ácsorgás, enni viszont szeretünk, nem is kicsit, nagyon. Éppen ezért most is olyan menüsort állítottunk össze, amellyel úgy csökkenthető a legrövidebbre a konyhában izzadás, hogy a végeredményre nem lesz panasz. Szemfényvesztés ez a javából, de a legjobb fajtából.

A palacsinták és a szofisztikált sütemények ideje nem ez, jöjjenek inkább a főzés nélkül készülő, friss és gyümölcsös levesek, a gyorsan átsülő tepsis csirkék, könnyű köretek és saláták, süti helyett pedig a pohárkrémek!

Kezdésnek hideg, savanykás ribizlikrémlevest készítünk, ami pár perc alatt meg is van. Ezt egyébként bármilyen más bogyós gyümölcsből el lehet készíteni, sőt ha minden kötél szakad, akár fagyasztott gyümölcsből is. Utána egy gyors tepsis csirke következik, amit a tapasztalataim szerint mindenki szeret. Már a neve is sokatmondó: „abbahagyhatatlan csirke”. Ugye, milyen jól hangzik? És tényleg abbahagyhatatlan. A desszert a Rákóczi-túrós pohárkrémváltozata lesz, ami ebben a formában szintén pár perc alatt elkészül, és természetesen sütni sem kell, úgyhogy önfeláldozás helyett irány a strand!

Hideg ribizlileves

 

Hideg ribizlileves (Fotó: iStock)

Hideg ribizlileves (Fotó: iStock)

Ezt a levest azért szeretjük, mert főzés nélkül készül, így nemcsak gyorsan és fájdalommentesen összerakható, de a ribizli is megőrzi igen jelentős C-vitamin-tartalmát.

Hozzávalók

  • 50 dkg ribizli
  • 15 dkg cukor (illetve ízlés szerint, ha édesebben szeretitek, tehettek még hozzá)
  • 1,5 l víz
  • 2 dl habtejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • egy-egy csipet fahéj és gyömbér

Elkészítés

  1. A ribizlit megmossuk, letépkedjük a bogyókat a szárról. Beletesszük egy fazékba, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és botmixerrel összeturmixoljuk.
  2. Magtalanítjuk, ami azt jelenti, hogy szűrőn áttörjük, hogy fennakadjanak a magok és a héjrészek – így szép, homogén levest kapunk. (Ha málnából vagy más bogyóból készítjük ezt a levest, akkor nem olyan fontos magtalanítani, de a ribizlimagoknak túlságosan sprőd az állaguk, nincs benne semmi vicces, amikor rájuk harapunk. Nem akarunk megküzdeni velük.)
  3. A megtisztított, homogén gyümölcsléhez hozzákeverjük a többi vizet és hozzávalót, és már kész is a leves. Tálalásig hűtjük, a tányéron adhatunk hozzá tejszínhabot, szórhatunk rá mandulaforgácsot.  Ha nagyon szeretünk az ilyesmivel művészkedni, szúrhatunk a tejszínhabba citromfű- vagy mentaleveleket, friss gyümölcsöt, sőt megszórhatjuk csokiforgáccsal is. 

Ez így egy kellemes, savanykás, hűsítő leves, ami később üdítőnek vagy uzsonnának is beillik a kánikulában. 

A második fogás sem lesz egy agysebészet, viszont kiderül, hogy a paprikás liszt nemcsak a sült halnak áll jól, hanem a csirkének is. Ezúttal azonban nem panír készül belőle, hanem belediffundál az étel szaftjába, amitől isteni ízt és állagot kap a hús.

Abbahagyhatatlan csirke

Az abbahagyhatatlan csirkét mindenki szereti (Fotó: Belső Olga)

Az abbahagyhatatlan csirkét mindenki szereti (Fotó: Belső Olga)

A receptet egy barátnőmtől tanultam, és az első kóstolás óta szinte minden hónapban követeli a család, annyira megszerettük. Nem szoktam tiltakozni, mivel ezt az ételt rendkívül egyszerű elkészíteni, ráadásul ha ez az ebéd, kivételesen mindenki lelkesen falatozik ahelyett, hogy a tányér egyik végéből a másikba pöckölné a húst, vagy az első falat után jóllakottságot színlelne. Sőt, általában másodszor is kérnek belőle, tehát érdemes emberes adagot készíteni belőle.

Hozzávalók

  • 2 egész csirkemellfilé
  • fokhagymagranulátum (vagy fokhagyma, de a granulátummal egyszerűbb dolgozni)
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 púpos teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sajt, mondjuk trappista, de lehet pizzasajt, mozzarella, füstölt sajt vagy cheddar is, ha mindenki szereti

Elkészítés

  1. A csirkemellfiléket keresztben szeletekre vágjuk, mindkét oldalukat besózzuk, fokhagymázzuk.
  2. A lisztet összekeverjük a fűszerpaprikával, és ebben a paprikás lisztben megforgatjuk a hússzeleteket. Egy kizsírozott tepsiben szépen egymás mellé helyezzük őket. A végén a maradék paprikás lisztet a tetejére szórjuk.
  3. Eloszlatjuk rajta a tejfölt, majd ráreszeljük a sajtot, és beküldjük a sütőbe. 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Addigra a csirke is elkészül.
  4. Krumplipürével vagy hagymás tört krumplival tálaljuk, és készíthetsz hozzá klasszikus fokhagymás-tejfölös uborkasalátát is, ha van kedved.

Rákóczi-túrós pohárdesszert formájában

Rákóczi-túrós pohárdesszertként (Fotó: Nosalty)

Rákóczi-túrós pohárdesszertként (Fotó: Nosalty)

Mint a bevezetőben már említettem, momentán mindenkit megkímélnék a konyha fölösleges melegítésétől, bízzuk ezt nyugodtan az időjárásra! A Rákóczi-túróst mindenki szereti, pohárkrémként elkészítve pedig még egyszerű is – sütni sem kell. Ráadásul ellőhetjük rá az utolsó üveg tavalyi baracklekvárt, úgyis jön nemsoká a friss termés. 

Hozzávalók

  • 15 dkg zabkeksz
  • 35 dkg tehéntúró
  • fél kávéskanál vaníliakivonat
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg baracklekvár

Elkészítését a Nosalty oldalán találod.

Jó étvágyat a hétvégi ebédhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top