Otthon talán nem a szarvasgombás sült krumpli lesz a favorit, mi is inkább az egyszerű sült krumpli hívei vagyunk, de az legyen jó ropogós és friss. Ugyanígy, a tepsis krumpli is a maga egyszerűségében tökéletes – ha jól készítjük el.
Tökéletes sült krumpli
Hozzávalók:
- sertészsír
- burgonya
- só
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, alaposan megtörölgetjük és hasábokra vágjuk.
- Serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt (kb. ujjnyi mélységben). Közepes lángon kisütjük a krumplit (szinte hólyagosra), majd lecsepegtetjük, tányérra szedjük és hűlni hagyjuk.
- Ha kihűlt, újra felmelegítjük a zsírt és közepes lángon még egyszer átsütjük a krumplit, majd lecsepegtetés után – még forrón – sózzuk.
Tökéletes tepsis krumpli
Hozzávalók:
- krumpli
- só, frissen őrölt fekete bors
- vaj/olívaolaj
1. A krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk és gerezdekre vágjuk (ne túl vastagra!)
2. Enyhén sós vizet forralunk, majd kb. 5 percig főzzük a krumplit, ha kész, leszűrjük.
3. A tepsibe olívaolajat vagy olvasztott vajat locsolunk, beleöntjük a félig főtt krumplit, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk és 180-200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben meg-megrázzuk, átforgatjuk, hogy ne ragadjon le és mindenhol piruljon.
Jamie Oliver tepsis krumplija
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
- 2-3 evőkanál vörösborecet
- 3-4 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 maroknyi rozmaringág levelei letépkedve
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Lábasba tesszük, felöntjük hideg vízzel, hogy ellepje, sózzuk-borsozzuk, majd felforraljuk és 6-7 percig főzzük. Ha letelt az idő, leszűrjük, majd hagyjuk állni 3 percig, ekkor kicsit megrázogatjuk a szűrőben, majd egy tepsibe öntjük – egy rétegben. Meglocsoljuk az olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk a krumplit az olívaolajban és 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk. 45 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Ekkor egy fakanál hátlapjával enyhén szétnyomjuk a krumplit, hogy nagyobb felületen érintkezzen a tepsivel – így még ropogósabb lesz. Egy-két löttyintésnyi olívaolajat egy tálba öntünk, hozzáadjuk a rozmaringot, 1 kiskanálnyi vörösborecetet és a fokhagymagerezdeket, összekeverjük, majd az egészet a krumplira öntjük. Megrázogatjuk a tepsit és visszatoljuk a sütőbe további 40-45 percre.
További krumpli témájú cikkek az NLCafén:
- Citromos krumplifőzelék sült zellerrel
- Héjában sült krumpli dióval, gorgonzolával és körtével
- 30 éven át csak sült krumplit és tojást evett egy nő
- Kettő az egyben: paradicsomot terem a krumpli