
Tojás a legnagyobb ellenség
Azt már mindenki tudja, hogy a tojás a szalmonellabaktérium egyik kedvenc lakóhelye, a csapból is folyik, hogy nem eszünk nyáron igazi majonézt, de nem árt végignézni, hogy miben lehet még nyers vagy “éppen csak” hőkezelt tojás.
A gőz felett főzött tojásos krémekkel pont az “éppen csak” hőkezelés miatt kell vigyázni, ugyanis ezeket épp a tojás kicsapódásának veszélye miatt nem főzzük 100 fokon. A 60-70 fokon történő főzés/melegítés pedig csak arra elég, hogy a tojás szépen besűrűsödjön, de a baktériumokat nem pusztítja el. Ezért az összes hollandi alapú mártást jobb elkerülni a nyári hónapokban, kivéve, ha magunknak készítjük és azonnal fogyasztjuk. Ugyanez igaz az angol krémre is, ami a különböző sodók alapja.
Különösen fontos, hogy előre bekevert salátát ne nagyon vegyünk, ugyanis ezekben is lehetnek baktériumok bőven.
Fagyit igen, mousse-t nem
Rántott húst szabad vagy nem?
Nagy kérdésük ez a Balaton-part szerelmeseinek, hiszen a bécsis zsemle egy pohár almafröccs kíséretében igazi gourmand-fogás. De a panír részben tojásból készül, ráadásul a panírozást a legtöbb helyen nem hűtőkamrában végzik, és a bebundázandó húsok mennyisége sokszor 5-10 kiló is lehet, a felvert tojás pedig addig ott figyel a melegben. Túlparázni persze nem kell a dolgot, hiszen a 180 fokos olajban való kisütés elég sok baktériumot kinyír, de azért jobb óvatosan választani.
Nyerset nem
Annak sincs jó hírünk, aki a tatár és a sushi nagy rajongója, ezekben ugyanis a hangsúly a nyers összetevőkön van, amelyekben nyári melegben nagyon hamar elszaporodhatnak a baktériumok. De ugyanígy kerül tiltólistára a bélszíncarpacció is.
Azonnal hűtsük le
Ebéd után ledőlni egy órára, sziesztázni a legjobb. De nyáron kellő körültekintéssel tegyük! Az ebéd utáni maradékot hideg vagy jeges vízbe téve azonnal hűtsük le és tegyük hűtőbe, hogy nehogy a baktériumok elszaporodjanak bennük, különös tekintettel a különböző levesekre és főzelékekre.
És akkor mégis mit együnk?
Minél több friss zöldséget és gyümölcsöt. Grillezhetünk vagy akár natúr is kisüthetünk húsokat, frissen fogott édesvízi halakat is megsüthetünk paprikás lisztben. Sőt nyári melegben a langyos főzelékek is nagyon jól tudnak esni. Egyébként pedig nem kell a dolgokat túlparázni, de nem árt tudni, hogy hol leselkedik veszély a gyomrunkra.
