Pláne akkor nincs idő arra, hogy szöszmötöljünk egy sütivel, amikor a lábunk körül gyerekek sertepertélnek, akiknek nem épp erősségük a türelem. A „mikor lesz már kész?” kérdésre pedig mennyivel jobb azt válaszolni, hogy tíz perc múlva, mint azt, hogy egy óráig még nélkülözni kell az édességeket. Meg amúgy is, nyár van, ilyenkor nem akarunk a konyhában állni túl sok ideig, amikor helyette valami tóban is lógathatnánk a lábunkat, ha épp nagy nyaralásban vagyunk. Ugye, hogy a tízperces sütik olykor életmentők lehetnek?
A Cafeblog gasztrobloggereit kértem meg, hogy mutassanak villámgyors sütiket, amiket minimális erőfeszítéssel el lehet készíteni akár egy nehéz munkanap után, vagy épp a nyaralás közben.
Földimogyorós felhőtorta
A Sweet&Crazy bloggere két receptet is küldött, amivel megmenthetjük a napunkat. A földimogyorós felhőtorta egy igazi fehérjebomba, ami ráadásul gluténmentes és összesen öt hozzávalóra lesz szükségünk hozzá. A sütési idő 20 perc, de az összekeverés nem kerül többe 5 percnél.
Hozzávalók:
- 120 g tejcsokoládé
- 15 g mogyoróvaj (a crunchy és a sima verzió is jó)
- 135 g mascarpone
- 3 tojás
- + aprított sótlan földimogyoró a díszítéshez
Elkészítés:
A tejcsokoládét a mogyoróvajjal mikróban (vagy gőz felett) megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Belekeverjük a mascarponét és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a csokis masszához forgatjuk. Egy szimpatikus kerámia- vagy fémtálat formaelválasztó spray-vel kifújunk (ennek híján sütőpapírral kibéleljük), és beleöntjük a masszát.
A recept folytatásáért kattints ide.
Mangós panna cotta cukormentesen
A másik recept a Sweet&Crazy blogról egy verhetetlen pohárkrém, amit bármikor bevethetünk a legnagyobb kánikulában is, mert még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. A cukormentességért pedig plusz pont jár, mert vigyáz a vonalainkra.
Hozzávalók:
- 160 g habtejszín
- 5 g cukorhelyettesítő
- vaníliakivonat vagy őrölt vanília
- 1 lapzselatin
- 100-120 g érett mangó
Elkészítés:
A tejszínt az édesítővel és a vaníliával feltesszük főni, ha felforrt, további kb. 3 percig gyöngyözve melegítjük. Levesszük a tűzről, és az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint feloldjuk benne.
A recept folytatásáért kattints ide.
Nutellás-kávés pohárkrém
Ha pedig pohárkrém, akkor ne hagyjunk ki egy csupa csokis verziót sem, ami az Álom Íz Világ bloggerétől érkezett. Ha van otthon mascarpone és Nutella, akkor minden van és érezhetjük azt, hogy teljes az életünk.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 5 ek. nutella
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg babapiskóta
- 1-1,5 dl kávé
- a tetejére: cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Lefőzök egy adag kávét, kiöntöm egy tálba és hűlni hagyom. A mascarponét a nutellával habosra keverem, a tejszínhabot pedig – robotgép segítségével – kemény habbá verem. A habból 2 evőkanálnyit hozzáadok a krémes masszához, ezzel lazítom a krémet.
A recept folytatásáért kattints ide.
Tízperces kuglóf
A Konyhalál bloggere egy olyan alapreceptet mutat, amit érdemes eltenni a hidegebb napokra is, hiszen egy jó kuglóf bármikor megállja a helyét bármikor. Ha pedig vendégeket várunk, begyűjthetünk a csodálatot érte, hogy kuglófot sütöttünk nekik, mert a kuglóf olyan misztikus, kevesen állnak neki, pedig igazából tíz percbe kerül kikeverni, ha ezt a receptet használjuk.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- fél cs sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 tk. reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk. A tojássárgákat elkeverjük a porcukorral, majd a tejjel, olajjal és citromhéjjal. A liszt, sütőpor, só és vaníliás cukor elegyét kis adagokban a sárgájához keverjük. A tojássárgás keveréket kis adagokban óvatosan a fehérjéhez adagoljuk.
A recept folytatásáért kattints ide.
Családösszehozó paleo torta nyers csokikrémmel – lelki tejszínhabbal
A Táltosparipa bloggere olyan címet adott a receptjének, hogy muszáj mosolyogni tőle, ha pedig el is készítjük a paleo csokitortát, akkor biztos, hogy evés után is kerül egy nagy vigyor az arcunkra. És ne felejtsük el, hogy ez a torta cukor és fehér liszt mentes, úgyhogy diéta közben is ehető.
Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
- 22 dkg paleo liszt (nálam így: 14 dkg gesztenyeliszt, 6 dkg kókuszreszelék ledarálva, 2 dkg darált dió)
- 5 dkg eritrit
- 1 ek. sütőpor
- 1 tk. őrölt vanília
- 3 tojás
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 nagy alma lereszelve
A nyers csokikrémhez turmixban összedolgozni a következőket:
- 3 érett avokádó
- 1 nagy banán
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 6 dkg étcsokoládé (rizstejben vagy vízben felolvasztva)
Elkészítés:
A lisztkeverékhez hozzáadtam a sütőport, vaníliát, a külön felvert tojásokat és végül a megolvasztott kókuszzsírt. Majd belereszeltem az almát is. Sütőpapírral bélelt tepsibe lapítottam vékonyra. 200 fokon 20 percet sütöttem, tűpróbával ellenőriztem.
A recept folytatásáért kattints ide.
Villámgyors piskótatekercs
A Levendulalány bloggerének receptje annyira villámgyors, hogy sütéssel együtt kész van a piskótatekercs 15 perc alatt, már csak arra kell utána kicsit várni, hogy kihűljön és ehető is.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 80 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 80 g bl55 búzaliszt
- 1 csipet só
- 1/2 kk. sütőpor
- lekvár 300g
Elkészítés:
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Felvertem az egész tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Hozzászitáltam a lisztet (+ sütőpor, és egy csipet só) és elkevertem.
A recept folytatásáért kattints ide.
Pillekönnyű túrófánk
A fánk az olyan nehéznek tűnik, de most a Sütiző bloggere bebizonyítja, hogy egyáltalán nem kell félni tőle, legalábbis a túrófánknak nyugodtan nekiállhatunk és tíz perc múlva már le is arathatjuk érte a dicsóséget.
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 ek. cukor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A túrót egy villával elkeverjük a tojással, a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túrós részhez adjuk.
A recept folytatásáért kattints ide.
Villámgyors epres galette
Szintén a Sütiző blogról érkezett az a recept, aminek egzotikus a neve, ám az elkészítése jóval egyszerűbb. És persze bármilyen idénygyümölccsel készíthető, úgyhogy egész nyáron változatos sütiket készíthetünk a családnak.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g víz
- 1 ek. cukor
- pici só
A töltelékhez:
- 250 g eper
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 2 ek. cukor
- 1/4 tk. őrölt vanília
- 1 ek. keményítő
- A tetejére:
- 2 ek. barna cukor
- 1 tojás
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük.