Gasztro

9 torta, amit nyugodtan megsüthetsz a gyerek szülinapjára

A tortakészítés sok háziasszonynak mumus, úgy érezzük, hogy ez már külön műfaj, ehhez több kell, nem merünk belevágni, hogy a következő születésnapra mi magunk készítsük el a tortát. Pedig egyre drágábban adják a cukrászdák az egyre vékonykább szeleteket, és nem is olyan ördöngösség a házi tortakészítés, csupán jó recept kell hozzá.

Én nagyon bátor vagyok a konyhában, a tortáknak is úgy szoktam nekiállni, hogy “ki, ha én nem”, aztán néha persze jól mellényúlok, és pohárból kell kanalazni azt a tortát, ami kikerül a kezeim közül. Ez történt a minap, amikor egy barátnőm kislányának készítettem a hároméves szülinapi zsúrra tortát. Nutellás, habos sajttortát találtam ki, sütés nélkülit, jó magas habbal. Ám ahelyett, hogy a receptben ígértek szerint a torta krémje és habja állt volna, mint a cövek, fogta magát, és csendesen szétfolydogált, mikor levettem róla a tortaformát.

Szerencsére az anyukák és a gyerekek is humoruknál voltak, így nem lett csalódás a vége, inkább szépen kikanalazta mindenki elégedetten az armageddon tortát a poharából, tálkájából. Erre szoktam azt mondani, hogy ilyenkor elő kell adni, hogy ez direkt ilyen torta, különlegesség, csak ínyenceknek, most úgyis menő dolog a pohárkém.

Azt azonban megtanultam ebből az esetből, hogy óvatosan kell bánni a receptekkel, mert nem mind arany, ami fénylik, azaz nem minden lesz torta, ami annak néz ki a recepthez mellékelt képen. Gyűjtöttem ezért egy csokorra valót azokból a tortákból, amik kipróbáltan, megbízhatóan megsüthetők, és bátran nekiállhat bárki, akinek tortázhatnékja támad.

Csokitorták

Olyan sokféle torta van, hogy mindegyiket nyilván nem lehet itt felsorolni, ezért kifejezetten a nagy kedvenceket veszem sorra, amikkel nem nagyon nyúlhatunk mellé. A csokitorta pont ilyen, nem nagyon van ember, aki finnyogva tolna félre egy jó szelet csokoládés finomságot. Az egyik legkönnyebben kivitelezhető és tuti siker csokitortát a Tavola in Piazza blogon leltem, tejszínes csokikrémtorta, teljesen úgy néz ki, mintha cukrászdából érkezett volna.

Tejszínes csokoládétorta

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 3 csipet foszfátmentes sütőpor
  • 3 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 ml tejszín
  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 200 g vaj
  • 80 g cukor

Mivel megéri a macerát, a tortához a piskótát laponként sütöm, 3×2 tojásból. A művelet így kicsit hosszabb, mintha egyben sütnénk, de közben el lehet készíteni a csokikrémet, így összességében nem tart sokkal tovább a procedúra – a végeredmény pedig garantáltan kárpótol! A recept folytatásáért kattints ide!

5 megbízható tortarecept a tuti szülinapért

Különlegesebb ízvilágot kapunk, ha gyümölcsökkel házasítjuk a csokoládét, a savanykás fajták remekül illenek a kakaóhoz. Csak a Puffin málnás csokoládétortája nem néz ki pont úgy, ahogy azt egy tortától elvárjuk, viszont az mindenképpen mellette szól, hogy könnyen elkészíthető, és teljesen biztosak lehetünk a sikerben.

5 megbízható tortarecept a tuti szülinapért

Kifejezetten lányos anyukáknak is hoztam tortát, amit én már kipróbáltam a saját lányaimon a szülinapi zsúrokon, és hatalmas ováció fogadta. Természetesen nem annyira annak örültek, hogy csokitorta, hanem annak, hogy szép rózsaszín. Én pedig amiatt örvendtem határtalanul, hogy egyben maradt, és torta formája lett. A Marmalade blogon található receptben a ribizlivel a csokoládé remek párost alkot, és gyönyörű rózsaszínre színezi a mascarpone krémet is.

5 megbízható tortarecept a tuti szülinapért

Túró- és sajttorták

Egy következő nagy halmaz, amivel nem lőhetünk mellé, a túró- és a sajttorták. Azért vannak egy halmazban, mert van, hogy a túró és a krémsajt kéz a kézben jár, ráadásul sokat közülük nem is kell sütni. A túrótorták világából nálam Bonnie konyhájának 15 perces, sütés nélküli epres túrótortája viszi a pálmát. Ezt már többször is elkészítettem, nemcsak szülinapra, és az a zseniális benne, hogy még kekszes alapot sem kell készíteni neki. Persze aki úgy szereti, az a szokásos vaj plusz darált keksz kombinációval is megágyazhat neki, vagy süthet egy könnyű piskótát hozzá, attól csak még gazdagabb lesz.

Sütés nélküli 15 perces túrótorta eperrel

Hozzávalók (26 cm-es tortaformába):

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg vaj
  • 1 zselatin
  • 1 dl tej
  • egy kis hideg víz

A tetejére:

  • 50 dkg eper
  • 1 eperízű (piros) tortazselé

A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra keverem. Hozzáadom a túrót is, habverővel folytatom a keverést. A tejet felmelegítem. A zselatint csomómentesre kikeverem egy kis hideg vízzel, majd hozzákeverem a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöm a túrós masszába, habverővel jól összedolgozom, hogy homogén legyen. A recept folytatásáért kattints ide!

5 megbízható tortarecept a tuti szülinapért
Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért

A sajttorták háza tájáról direkt egy sütős fajtát választottam, leginkább azért, mert ez biztosan megtartja a formáját. A márványos sajttorta receptjét bátran használhatjátok, nem lehet melléfogni vele, látványos is, egyszerű is, nem is kell más nekünk. 

5 megbízható tortarecept a tuti szülinapért

A sült sajt-túrótorták közül pedig szintén elronthatatlan a citromos sajttorta, aminek az a másik különlegessége, hogy a sajt ebben az esetben nem sima krémsajt vagy mascarpone, hanem feta. A sós és az édes ízt keverni a citrom héjával csak valami nagyon újat adhat, úgyhogy muszáj kipróbálni. 

Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért

Lisztmentes torták

Az már biztos, hogy a gyerekek is boldogan megeszik a mandulás csokitortát, és ma már nem készülhet recept-összeállítás lisztmentes szekció nélkül. Bár a liszt helyett őrölt diót, mandulát használni nem annyira kalóriaszegény, és az eredmény nem lesz feltétlenül olyan látványos, ez a torta cserébe viszont alig 30 perc alatt kész, gluténmentes, és szerintem finom is. 

Diós-csokis torta liszt nélkül

Hozzávalók:

  • 225 g vaj
  • 100 g étcsoki
  • 100 g tejcsoki
  • 50 g kakaópor
  • 5 egész tojás
  • 200 g cukor
  • 100 g őrölt dió

A vajat egy tálban megolvasztjuk a darabokra tört csokival. Kisfiam ezt mikróban csinálta, 1 percenként kivette, megnézte, elkevergette. Mikor megolvadt, hozzámérte a kakaót, és együtt jól megkavargatta. Na itt elkezdett úszni a konyha, de sebaj. A recept folytatásáért kattints ide!

Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért
Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért

Liszt nélkül készül a végtelenül egyszerű gesztenyés torta is, amihez tulajdonképpen csak gesztenyemasszára, tojásra és cukorra van szükségünk. Aki szereti a gesztenyepürét, annak a legjobb választás lesz, jó sok habbal a tetején. Ez is egy olyan “keverem-kavarom, és már kész is van” fajta, amihez szülinap sem kell, csak édességvágy. Ugyanígy nem feltétlenül kell várnunk bárkinek a szülinapjáig azért, hogy a liszt nélküli joghurttortákra rávessük magunkat. A biztos sikerért csak az utasításokat kell pontosan betartani, és máris gyönyörű minitortákat falatozhatunk egy vasárnapi ebéd után.

Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért
Megbízható tortareceptek a tuti szülinapért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top