Igazán csak az elmúlt pár évben lett trendi a zabkása és vele együtt a zabpehely, pedig már sok-sok évvel ezelőtt is használták nagyanyáink. Ismert volt számos jótékony hatása: hogy csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést és az idegrendszer működését, hasznos a különféle belső gyulladások kezelésében, sőt szebbé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket, hogy csak néhány dolgot említsünk.
Nem csoda, hogy a zabpehely az egyik legnépszerűbb alapanyaggá vált az egészséges táplálkozás hívei között, és a legjobb zabkásák mellett egyre több sós és édes hagyományos és modern receptben is feltűnik, akár kiegészítő akár helyettesítő alapanyagként. Mi most épp a zabpelyhes édességekkel, sütikkel barátkozunk.
Málnás-zabpelyhes morzsasüti
Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl
- 3/4 bögre zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 bögre porcukor
- 1/4 bögre barna cukor
- 2 bögre málnalekvár
- 1 mk. vaníliaaroma
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki alufóliával egy kerek tortaformát, majd nagyon vékonyan kend meg olajjal.
Keverd habosra a porcukrot az olvasztott vajjal és a vaníliaaromával. Add hozzá a lisztet, amelyben elkeverted a csipet sót és a zabpelyhet. Addig kevergesd, amíg könnyen formálható, omlós tésztát kapsz. Tedd félre a tészta harmadrészét.
Simítsd el a zabpelyhes tésztát az előkészített tortaformában, kend meg a málnalekvárral, majd morzsásan szórd meg a félretett tésztával.
Told a zabpelyhes sütit a sütőbe, és süsd kb. 35 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Szeletelés, tálalás előtt legalább két órát hagyd pihenni.
Zabpelyhes palacsinta
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre zabpehely
- 2 bögre tej
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. étolaj
- 2 csipet só
- 1 tk. sütőpor
Keverd össze a lisztet a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a sütőporral. A tejhez robotgéppel keverd a tojásokat, majd az étolajat. Add hozzá a száraz hozzávalókat, és keverd csomómentesre. Pihentesd a tésztát 10-15 percig.
Forrósítsd fel a palacsintasütőt, evőkanálnyi vajon vagy olajon süsd szép aranybarnára a palacsinták mindkét oldalát.
Ízlés szerint juharsziruppal, mézzel meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva vagy málnalekvárral megkenve tálald.
Zabpelyhes energiagolyók
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 2/3 bögre pirított kókuszchips
- 1/2 bögre mogyoróvaj
- 1/2 bögre csokichips
- 1/3 bögre méz
- 1 tk. chiamag
- 1 tk. vaníliakivonat
Egy nagy tálban keverj össze minden hozzávalót. Készíts a masszából apró golyócskákat a tenyereddel, és helyezd őket sütőpapírral borított tálcára. Tedd a tálcát hűtőbe 5-10 percre, hogy megdermedjenek a golyók. Pakold át őket lezárható dobozba és tárold hűtőben. Egy héten át fogyaszthatóak!
Narancsos-joghurtos pohárkrém
Hozzávalók:
- 2-3 narancs
- 10 dkg zabpehely
- 2 dl habtejszín
- 40 dkg natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek. méz
- 5-6 ek. darált mandula
A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.
A narancsot/mandarint meghámozzuk és kifilézzük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.
Tipp: A narancs helyett használhatunk mandarint is!
Zabpelyhes süti
A tésztához:
- 20 dkg zabliszt
- 10 dkg zabpehely
- 1 tk. sütőpor
- 1 ek. cukor
- 15 dkg vaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1,5 dl natúr joghurt
- 2 tojás
- pár ek. cukor
- 1 citrom reszelt héja
- gyümölcs – mirelit málna / meggybefőtt stb.
A tészta hozzávalóit kézzel összemorzsoljuk, kétharmad részét cipóvá gyúrjuk, harmadát hagyjuk morzsásan. A tésztacipót lisztezett felületen nyújtsuk 20×30 cm-re, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A töltelékhez a túrót keverjük el a joghurttal, a tojással, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Botmixerrel krémesítsük a túrótölteléket, majd simítsuk a tésztára. Szórjuk meg a gyümölcsdarabokkal, majd a morzsás állagú tésztával. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 45-50 perc alatt készre. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd szeleteljük.
Zabpelyhes gyümölcsös édesség
Hozzávalók az alaphoz:
- 1,5 bögre zabpehely
- ¾ bögre quinoa
- ⅓ bögre nádcukor
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. fahéj
- ¼ tk. só
- 1 és 1/3 bögre kókusztej
- 1 nagy tojás
- 2 tk. vaníliakivonat
- 3 tk. olvasztott, kihűtött vaj
Hozzávalók a feltéthez:
- ½ kg eper / meggy / málna
- 2 ek. vaj
- ¼ tk. só
- 2 ek. nádcukor
- 2 ek. Kókuszreszelék
Első körben összekeverjük a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és egy másik tálban a kókusztejből, a tojásból, vanília kivonatból és az olvasztott vajból készítünk folyékony masszát. A kettőt összedolgozzuk és sütőformába tesszük, majd 190 fokon 30-35 percen át sütjük. Az anyag akkor kész, ha szép, aranybarna színe van.
Miközben dolgozik a sütő, olvasszunk vajat egy lábosban, adjuk hozzá a gyümölcsöt, sózzuk meg, és pár perces keverés után tegyük hozzá a nádcukrot is. Folytassuk a kevergetést, amíg lágyan karamellizálódik a gyümölcsön a cukor. Ezt követően közepes lángon pirítsuk meg a kókuszreszeléket is. Ha ezekkel megvagyunk, tegyük a gyümölcsös feltétet a sült zabpehely “torta” tetejére, szórjuk meg a pirított kókuszreszelékkel. Kész!
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 95 g liszt
- 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
- 120 g zabpehely
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. fahéj
- fél csésze vaj
- 1 tojás
- 120 g (opcionális) mazsola
- ¼ tk. só
- 125 g barnacukor
A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.
Meggyes–diós sült zabpehely
Hozzávalók:
- 1 és ¾ bögre zabpehely
- ½ bögre cukor
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- ½ bögre apróra vágott dió
- 2 bögre magozott meggy / fekete cseresznye
- 1 és ¼ bögre tej
- ½ bögre tejszín
- ½ tk. vanília kivonat
- 1 tojás
- 3-4 ek. olvasztott vaj
Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a gyümölcsöt is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.
Zabpelyhes szilvás morzsa
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 30 dkg szilva (magozott súly)
- fél tk. fahéj
- 1 ek. cukor
- fél citrom frissen facsart leve
- 8 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 4 dkg zabpehely finomra darálva
- 8 dkg nádcukor
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.