Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Kutyabarát strand nincs, de fürdeni azért tudsz a kutyáddal!

Ha teheted, próbáld ki, milyen a kutyáddal együtt úszni!

Jön a nyár, megtelnek a strandok, a kutyatartók azonban nem érezhetik magukat felhőtlenül, mert vagy a kutyájuk marad otthon vagy ők is. Bár 2019-et írunk, Magyarországon jelenleg egyetlen kutyabarát strand sincsen, a törvény ugyanis szigorú elvárásokat támaszt egy stranddal szemben, ahová kutyát bevinni nem lehet.

Kutyabarát fürdetőhely azonban már három is van, Fonyódon, Balatonföldváron és Tiszafüreden – mondja Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabaratbalaton.hu alapítója. Ezeket a vízparti területeket önkormányzatok üzemeltetik, olcsóbb a fürdés, mint a normál balatoni, Tisza-tavi strandokon és kutyával is be lehet menni a vízbe.

Fotó: pexels.com

Sziládi-Kovács Tibor azt mondja, hosszú évek lobbimunkája volt, hogy a fonyódi önkormányzat egy jelentősebb, egyhektáros vízparti területet átminősítse a fürdőhelyek közül és kutyabarát fürdetőhelyet alakítson ki.

Balatonföldváron is kijárták maguknak a kutyások a fürdetési lehetőséget, a táblával jelzett területen rámpákat építettek, a helyi turisztikai egyesület pedig készített egy többnyelvű weboldalt, ahol szerepel a fürdőhely házirendje, a helyi kutyabarát szolgáltatók listája és a közeli állatorvosok elérhetőségei is.

A földvári kutyás fürdőhelyhez tartozó közel 2500 négyzetméteres területen bőven van hely játszani, a rengeteg fa pedig árnyékot nyújt a fürdőzésben elfáradt kutyusoknak. A víz viszonylag hamar mélyül, de a fürdőhely melletti nádasnak köszönhetően a part közelében sekély marad, így nem csak úszkálni lehet a Balatonban, hanem labdázni, frizbizni, vagy akár kergetőzni is.

A legújabb legális kutyás fürdetőhely, a Tisza-tavi Mancsos Pancsoló a tavaly nyáron, közel félhektáros területen kialakított terület a Tisza-tó Holt Tisza részén, a szabadstrand mellett. A kutyabarát fürdőhelyet külön tábla jelzi. A kifejezetten kutyások számára kijelölt és elkerített füves területen árnyékot adó fák is találhatók, a strand közelében, kb. 3 perc sétára pedig a büfésor is megtalálható.

A kutyáddal együtt fürdésnek nincs komolyabb fortélya, azért fontos, hogy ne ússz túl közel az állathoz, mert a kutyaúszás erősen karmoló mozdulatokkal jár. Arra is figyelj, hogy a kutyád tudjon elegendőt pihenni, ha nagyon kimerült, ne küldd be még egyszer, hogy a tó közepéről hozza ki a labdáját!

Dr. Juhász Csaba állatorvos szerint a kötelező oltások meglétén túl nem kell különleges óvintézkedéseket tenni a kutyával való strandoláshoz. „Édes vízből ihat a kutya, arra azonban ügyelni kell, hogy a tengervízből lehetőség szerint ne nagyon igyon!”

A tengeri strandolások után érdemes édesvízzel lezuhanyozni a kutyát, a sót, homokot kimosni belőle, ha az állat szemébe is került, onnan mindenképp – tette hozzá a szakember.

A tavak és folyóvizek partján nyaranta komoly szúnyoginvázióval számolhatunk.  A rovarok nem csak kellemetlenek, de a kutya vérét szívva az állat testébe juttathatnak olyan fertőző lárvákat, amelyek aztán két súlyos betegséggel is megfertőzhetik a kutyát. 

Kaphatnak bőrférgességet, mely lehet tünetmentes, de esetenként a bőr alatti kötőszövetben kialakuló nem fájdalmas, tömött tapintatú csomókban nyilvánul meg 6-8 hónaposnál idősebb állatokban. Az elváltozott bőrterületeken előfordulhat viszketegség, a bőr fokozott korpázása és szőrhullás. Leggyakrabban a fertőzöttség  csak vérvizsgálattal  igazolható a féreg fiatal alakjainak (mikrofiláriák) kimutatásával.

A másik veszélyes fertőzöttség a szívférgesség, melynek kifejlett egyedei elsősorban a jobb szívfélben, valamint a szívhez vezető nagyobb erekben élősködnek, gyakran életveszélyes állapotot idézve elő

Fontos, a megelőzés, ugyanis viszonylag egyszerűen megtehető, míg a már megbetegedett állat gyógyítása csak kevés esetben eredményes. Ajánlott évente egy szűrővizsgálat és alkalmazni érdemes a megfelelő védelmet.

Ezeket az óvintézkedéseket leszámítva pedig csak annyi a dolgod, hogy tartsd be a strandok házirendjét, hogy kutyák és gazdáik legfeljebb kis morgással átvészeljék a kánikulai napokat.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top