A házimunka az egyik legjobb dolog, ami történhet egy gyerekkel

Kun Gabi | 2019. December 30.
A házimunka nem egyedül az anya dolga, sőt jót teszel a gyereknek, ha ő is csatlakozik hozzád.

Tudtad, hogy azok a gyerekek, akik segítenek otthon a házimunkában, sikeresebb és egészségesebb felnőttek lesznek? Már tizennyolc hónapos kortól rábízhatsz a gyerekre bizonyos, életkorának megfelelő feladatokat. A házimunkára nevelés nem kamaszkorban kezdődik, hiszen akkor már rég késő, addigra már beleszokik a gyerek abba, hogy a szülei mindig elvégeznek helyette minden feladatot. Egy kis totyogó is képes kivinni a szennyest a kosárba, adogatni anyának a mosnivalót vagy port törölni száraz ronggyal. Tény, hogy a kicsik házimunkája után még egyszer el kell végeznie egy felnőttnek is a feladatot, de ne foszd meg a gyereket emiatt a kis vesződség miatt a házimunka jó hatásaitól!

Dr. Dona Matthews pszichológus szerint azért lesznek sikeresebbek, tanulnak jobban a házimunkázó gyerekek, mert olyan készségekre tesznek szert közben, melyeknek egész életükben hasznát veszik.

A házimunkákból megtanulják azt, hogyan kell túlélni – hiszen ezek a feladatok azt tanítják, hogyan kell gondoskodni saját magunkról, és hogyan lehetünk hasznos tagjai a családnak.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A gyerekek pedig szívesen segítenek, a kicsik még játéknak és kalandnak fogják fel a házimunkákat, inkább a szülők ludasak abban, hogy nem fogadják el a segítséget, mert inkább hátráltatásnak érzik. Való igaz, hogy ha például a gyerek „segít” a főzésben, akkor biztos, hogy úszni fog a konyha, mintha bombát robbantottak volna, és maga a főzés is kétszer annyi ideig tart, a szakember mégis azt javasolja, hogy ne sajnáljuk erre a plusz időt, mert lehetőséget kell adni a gyereknek arra, hogy tanuljon.

A lehetőségeket nekünk, szülőknek kell megteremteni, és mindig a gyerek életkorának megfelelően adni feladatot.

Minden családtagnak az a jó, ha együtt végzik a feladatokat, hiszen együtt élnek, közösen kell rendben tartani a környezetet is. Nyilván nem tud elmosogatni egy kétéves, úgyhogy felesleges is elvárni tőle, de az ő szintjén lévő feladatokat hagyni kell, hogy kipróbálja újra meg újra, amíg meg nem tanulja.

„Ha tényleg önálló és sikeres felnőtteket akarunk nevelni a gyerekeinkből, ahhoz elengedhetetlen, hogy befogjuk őket a házimunkára is” – mondta el dr. Matthews. A házimunkát végző gyerekek jobban be tudják osztani az idejüket, és nem mellesleg arra a fontos készségre is szert tesznek, hogy képesek várni a jutalmukra – ez pedig az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk útravalóul a gyerekeinknek a felnőttkorhoz.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Exit mobile version