Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Mit tud egy kétéves segíteni a háztartásban?

Nem kell a gyereket kímélni, ha házimunkáról van szó, minél hamarabb rászoktatod, annál jobb.

Szó sincs gyerekmunkáról, amikor a gyereket a házimunkára kezded nevelni, sokkal inkább az ő érdeke ez, mint a tiéd. Bár tény, hogy anyának is jó, ha megosztja a háztartás körül a feladatokat a család többi tagjával, de a kicsik esetében még szó sincs segítségről, hiszen inkább hátráltatnak a munkában. Mégis érdemes bevezetni a házimunkát egészen totyogó kortól kezdve, mert azok a gyerekek, akik házimunkáznak, nagyobb felelősségérzetre tesznek szert és önállóbbak lesznek felnőttkorukban is.

De mit lehet rábízni egy kétévesre a ház körül?

Természetesen ne add a kezébe a porszívót, mert eldől vele együtt, ahogy a kád súrolásában sem tud még segíteni, mert előbb eszi meg a vegyszeres szivacsot, mint tisztává varázsolná a kádat. Mindig a gyerek korának megfelelő munkákat kell adni neki, hogy legyen sikerélménye és ne menjen el a kedve az egésztől. Egy pici gyereknek még játék a házimunka, örömmel segít, mert így a család hasznos tagjának érezheti magát, miközben nő az önbizalma és erősödik benne az összetartozás érzése. Arról nem is beszélve, hogy ha saját maga után el kell pakolnia, akkor talán jobban fog vigyázni a rendre.

Feladatok, melyekbe bevonhatod a gyereket:

Szennyest a szennyestartóba

A kis kétéves kezek csodásan meg tudják fogni a zoknikat, hogy fürdés előtt a szennyestartóba rakják. Sőt még az is lehet, hogy be is akar mászni a gyerek a ruhák közé, mert az olyan izgalmas.

házimunka totyogó háztartás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Tiszta ruhákat a szekrénybe

Nyugodtan rá lehet bízni, hogy kis segítséggel eltegye a saját ruháit a szekrényébe. Mutasd meg neki, melyik polcra milyen ruhadarabok valók, és hagyd, hogy szépen elpakoljon.

Zoknik párosítása

Senki sem szereti párosítani a zoknikat – kivéve a gyerekeket. Nekik ez olyan, mintha kincsvadászaton lennének, ha egy nagy kupac zokni között meg kell találni mindegyiknek a párját.

Portörlés

A hétvégi takarításkor lehet a gyerek állandó feladata a porszívózás előtt, hogy a portörlő seprűvel végigsimogatja a polcokat. Lehet, hogy utána még egyszer le kell törölni a port, de ezt a munkát biztos, hogy imádni fogja!

Terítés

Persze nem a nagyi százezres porcelánjával kell kezdeni, hanem a kis műanyag poharat és szalvétát, kanalat kell a totyogó kezébe adni, hogy segítsen megteríteni az asztalt. Evés után pedig ugyanezeket nyugodtan leszedheti és beviheti a konyhába, hogy segítsen anyának.

Szedje össze a játékokat

Nem biztos, hogy ez a feladat tetszik a gyereknek, de határozottan képes rá. Ha mindennek megvan a helye, akkor még nem is lesz nehéz dolga vele.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top