Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Anya vagy, nem rabszolga, a házimunka mindenkié!

Elveszi a szülő a gyerektől a gyerekkorát, ha segítenie kell a házimunkában?

Amikor még ki sem látszottak a földből a gyerekeim, már akkor is segítettek a házimunkában. Sőt a gyerekek apja sem ült feltett lábbal a kanapén, miközben én porszívóztam. Nálunk az egész családnak az a természetes, hogy nem a rabszolgájuk vagyok, hanem közösen dolgozunk azon, hogy valamennyire szinten tartsuk a tisztaságot és rendet a közös otthonunkban.

A férjemmel sosem kellett veszekedni azért, hogy házimunkázzon, számára is az a normális, hogy együtt végezzük el a feladatokat.

Nem is segítés ez, hiszen az azt feltételezné, hogy ez az én dolgom, az anyáé, akinek súrolnia, suvickolnia, portalanítania, szemetet levinnie, macskaalmot tisztítania kell. Pedig nem. Nem az anya feladata, a házimunka mindenkié, aki egy fedél alatt lakik. Nem az én kedvemért kell felporszívóznia a férjemnek, és levinni a szemetet a gyereknek, hanem azért, mert nem akarnak ők sem koszban és szemét között élni.

anya házimunka család

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ezért is lepődtem meg annyira, amikor egy anyatársam azt mondta nekem, hogy nem akarja dolgoztatni a gyerekét otthon, mert azzal elvenné a gyerekkorát, ezért inkább megcsinál minden házimunkát egymaga. Ez a felfogás nagyon távol áll tőlem, nálunk még van egy külön házimunka-beosztás is, hogy jól nyomon tudják követni a gyerekek, aznap milyen feladatuk van, de nem gondolnám, hogy épp ezzel rontom el a gyerekkorukat. Olyan rettenetes házimunkákat kell elvégezniük így tizenévesen, mint hogy kipakolják a mosogatógépet vagy hogy rendet rakjanak az ebédlőasztalon, amire ők pakolták szét a cuccaikat. Az is mindennapos feladatuk továbbá, hogy kivigyék a szennyest, ne maradjon tányér, pohár a szobájukban és eltegyék a tiszta ruháikat.

El vannak nyomva szegények? Szerintem nem. Csupán megtanulják, mit jelent az együttélés, és ha majd felnőnek, nem lesznek elveszve, amikor a nyakukba szakad egy saját háztartás.

A házimunka szó szerint az életre készíti fel a gyereket. A szülőknek pedig azt a példát kellene mutatniuk mindenhol, hogy a család az egy nagy csapatmunka, amibe mindenki beleteszi a legjobb tudását. Apa ért jobban a porszívózáshoz vagy a fúráshoz, anya a mosáshoz és főzéshez, a gyerek pedig lehet a legjobb a játékok elpakolásában. Minden családtagnak megvannak a maga erősségei, amit a közös ügy érdekében tud mozgósítani.

Ha ezt a példát mutatjuk a gyereknek szülőként, akkor arra készítjük fel, hogy majd felnőttkorában együtt tudjon működni a munkahelyén a kollégáival, empatikus legyen, figyeljen oda mások igényeire is, és úgy általában: el tudja látni saját magát úgy, hogy közben csapatjátékos marad. Adhatunk ennél jobb útravalót a gyerekeinknek?

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top