Gondoskodni együtt jó

Egy zseniális trükk, hogy ne szakadj meg a takarítástól

Végignézel a lakáson, és már megint takarítani kell – ne csüggedj, van egy remek tippünk, ami segíthet!

A takarítás púp a hátunkon, legalábbis kevés olyan embert ismerünk, aki lelkesen tapsolna, amikor sor kerül a heti rendszeres suvickolásra. De mi lenne, ha csak naponta tíz percet kellene rászánnod? Az mindjárt elviselhetőbben hangzik. Főleg úgy, hogy arra buzdítunk, ne egyedül vágj bele, hanem vond be a család többi tagját is.

Ha egy négytagú család mind a négy tagja napi tíz percet azzal foglalkozik, hogy a takarítós feladatait elvégezze, akkor nagyon gyorsan csillogni fog az egész lakás.

A probléma ugyanaz, mint amikor halogatjuk az edzést: beláthatatlan hosszúnak tűnik az idő, feldolgozhatatlanul nagy a feladat, ha egyben akarjuk elvégezni. Lebeszéljük magunkat az edzésről, mert az a 60 perc nagyon soknak tűnik, és lebeszéljük magunkat a takarításról, mert nem akarunk egész nap kétrét görnyedve sikálni.

nagytakarítás karácsonyi készülődés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Épp ezért ugyanaz a megoldás is, az a zseniális trükk mindkét esetben: adj magadnak tíz percet, és amit lehet, ebben az időben végezz el. Tíz perc az pont annyi idő, ami ellen nem lehet kifogást hozni, nem lehet azt mondani, hogy nincs egy nap tíz percünk – mert van, csak kellemesebben is el tudnánk tölteni.

Ahhoz, hogy ez a trükk működjön, egy kis előkészület szükséges. Mint a testmozgás esetében elöl kell hagyni a tornához szükséges holmikat, úgy a takarítószereknek is kéznél kell lenniük, hogy ne válasszuk a napi tíz perc takarítás helyett a kanapén üldögélést és sorozatnézést. Olyan helyre készítsük össze a szükséges szivacsokat és eszközöket egy szép kis kosárba, melyet könnyen elérünk és szem előtt van, hogy emlékeztessen arra, hogy a mai nap is kell tíz percet szakítanunk a takarításra.

Ezek után már csak annyi a feladat, hogy egy időzítőt állítsunk be tíz percre, jelöljük ki a területet a lakásban, amin aznap dolgozni akarunk, és már indulhat is a móka: ebben a tíz percben teljes erőbedobással és koncentrációval takarítsunk az adott helyiségben. Az a legjobb ebben a trükkben, hogy még a családot is összehozhatja, ha közös programot kreálunk belőle, lehet versenyezni takarítás közben, és még apa meg a gyerekek sem moroghatnak, annyira rövid ideig tart.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top