Család

Ne szakadj meg a karácsonytól!

Kezdődik a karácsonyi őrület, de ne vegyél mindent a nyakadba, oszd szét a feladatokat a családban!

A nők és főleg az anyák azt gondolják, hogy az égvilágon mindent kézben kell tartaniuk, és lehetőleg tökéletesen kell elvégezniük a feladatokat, még ha beleszakadnak is. Különösen igaz ez a karácsony előtti időszakra.

Nem csoda, hogy pont karácsonykor tör elő belőlünk a tökéletes háziasszony és anya, hiszen szeretnénk, ha emlékezetes lenne az ünnep, ha a gyerekeink majd mesélnék az unokáinknak, milyen csodálatos karácsonyaik voltak gyerekkorukban. A karácsony különleges, ezért nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy álomszerű is legyen – de ha mindent egyedül akarunk megoldani, csak egy kifacsart anya áll majd a karácsonyfa mellett, nem pedig boldog család.

Ne szakadj meg, vond be a család többi tagját is!

Felül kell emelkednünk azon a tévhiten, hogy minden a nők és az anyák dolga. Nem kétszáz évvel ezelőtt élünk, amikor még csak a férfi dolgozott, az anyának pedig az volt a feladata, hogy az otthont rendben tartsa és a gyerekeket nevelje. Most már itt az ideje, hogy valódi egyenjogúságot hirdessünk az otthonunkban, és szépen elosszuk a feladatokat a család összes tagja között.

karácsony házimunka anya

Fotó: iStock

Az apáknak és a gyerekeknek is van két kezük meg lábuk, úgyhogy nyugodt szívvel beszállhatnak segíteni a karácsonyi készülődésbe. Az apák ugyanúgy képesek ablakot pucolni vagy lemosni a gázcsöveket a nagytakarításkor, sőt a függönyök leszedése és mosás utáni visszarakása kifejezetten férfias, erőt próbáló feladat. Az ajándékok beszerzése sem konkrétan nőies munka – ha egyáltalán van még ilyen kategória –, a férfi is odaülhet, keresgélheti a megfelelő játékot, könyveket, készítheti a listát, és vezetheti a költségvetést az ajándékokról.

A gyerekek életkoruktól függően tudnak segíteni a nagytakarításban, főleg ha kis feladatokra osztjuk nekik. A játékok elpakolása, rendszerezése remek délutáni időtöltés lehet, ha már kisiskolás korban vannak, a kisebbek pedig megfoghatják a tollseprűt, és portalaníthatják a könyveket.

Mindez egyszerre megterhelő fizikailag és mentálisan is, nem kell egyetlen ember nyakába varrni, hogy aztán december végére teljesen kimerüljön.

A karácsonyi dekorálás pedig lehet közös, csapatépítő tevékenység is az egész családnak, amiben kicsik és felnőttek is megtalálhatják azt, ami örömet szerez nekik: az egyik festeni szeret, a másik koszorút készíteni, a harmadik pedig leszaladhat a boltba még gyertyáért. Nem kell megszakadni azért, mert karácsony lesz, idén lehetne ez igazán családi ünnep, aminek az előkészületeiből mindenki kiveszi a részét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top