Életmód

Minél bénább a csomagolás, annál jobban örülünk a karácsonyi ajándéknak

Ki gondolta volna, hogy a csomagolás is számít abban, mennyire örülünk az ajándékoknak?

November eleje van, el kell kezdeni a karácsonyon gondolkodni, ha nem akarjuk, hogy az utolsó utáni pillanatban szakadjon a nyakunkba és a pénztárcánkra az ajándékok beszerezése. Ajándékot adni nem kötelesség, de jó érzés, sőt már azt is bebizonyították a kutatók, hogy az egészségünkre is jó hatással van az ajándékozás. Most pedig annak néztek utána, hogy az ajándékok csomagolása hogyan hat az örömérzetünkre.

A Journal of Consumer Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerint nem mindegy, hogyan csomagoljuk be a karácsonyi ajándékokat, mert az is múlhat a csomagoláson, hogy mennyire örül neki, aki kapja – márpedig mi mind azt szeretnénk, ha nagyon örülnének az ajándékoknak a szeretteink.

A kutatók arra keresték a választ, hogy a csomagolás milyen hatással van az elvárásokra és az elégedettségre annál, aki kapja az ajándékot. A kutatásban részt vevőknek ugyanazt az ajándékot adták más és más csomagolásban, és a végén kiderült, hogy azoknak az ajándékoknak örültek jobban, amiket hanyagul csomagoltak be. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy nagyobb elvárásokat szül a gyönyörű csomagolás, ami nem mindig találkozik azzal, amit a csomag rejt.

csomagolás karácsonyi készülődés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

„Amikor egy baráttól kapunk ajándékot, általában már a csomagolás alapján elkezdünk találgatni, mi lehet a csomagban, azaz elvárásaink lesznek – mondta el dr. Jessica Rixom, a kutatás vezetője. – Ha tökéletes a csomagolás, magasak lesznek az elvárások az ajándékkal kapcsolatban, és általában csalódás éri az ajándékozottat.”

Azért még mielőtt használt újságpapírba kezdenénk csomagolni az ajándékokat, a kutatás további részét is érdemes elolvasni – azt is vizsgálták ugyanis, hogy mennyire számít az ajándékozó és az ajándékozott közötti kapcsolat a csomagolás szempontjából. Úgy tűnik, hogy kevésbé fontos kapcsolatok esetében – ha például egy kollégáról vagy a szomszéd néniről van szó – a csomagolást a kapcsolat mércéjeként értelmezték az ajándékozottak, azaz ha szépen volt becsomagolva, azt érezték, hogy ez a kapcsolat fontos az ajándékozó számára, ezért aztán jobban is örültek az ajándéknak, bármi is volt az.

Mit tanulhatunk ebből a tanulmányból? A barátok akkor örülnek a legjobban, ha béna a csomagolás, míg a lazább ismeretségeknél érdemes a tökéletességre törekedni az ajándékok csomagolásánál. Ebben a szellemben meg is nyugodhatunk: aki számít, annak elég lesz egy papírzacskóban átnyújtani az ajándékokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top