Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Egyetlen kérdés számít, ha szelektálsz

A nagytakarításhoz a szelektálás is hozzátartozik, de csak óvatosan, nem feltétlenül kell kidobni mindent, ami nem sugároz örömet.

A fél világ most már  az alapján szelektál, hogy megkérdezi minden holminál, hogy örömet sugároz-e számára, mert ha nem, akkor mehet a kukába. Pedig van ennél jóval fontosabb kérdés is, ha arra adod a fejed, hogy megszabadulsz a felesleges cuccoktól a lakásban.

Szükséged van rá?

Nem az a legfontosabb kérdés, hogy örömet sugároz vagy sem, hanem hogy szükséged van-e rá. Például az életben nem fog örömet sugározni egy kalapács vagy egy kábel, mégis nagy gondot okozhat a hiányuk egy háztartásban. Úgyhogy ha nekiugrasz a szelektálásnak, az örömön túl azt is gondold át, hogy fogod-e használni valaha az adott tárgyat, vagy tényleg csak porfogónak áll a lakásban.

szelektálás karácsony nagytakarítas

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Nemcsak az annyira egyértelműen praktikus tárgyak esetében kell vigyázni, mint egy szerszám, hanem a ruhák szelektálásánál is észnél kell lenni. Vannak olyan alapdarabok a szekrényben mindenkinek, amiket nem hord napi szinten, de olykor nélkülözhetetlenek – és még véletlenül sem sugároznak örömet. Egy jégeralsóban milyen öröm van? Vagy abban a régi, de jó vastag pizsamában, amit akkor lehet elővenni, ha még nem kapcsolják be a fűtést, de neked már lefagy a derekad éjjel? Évente egyszer van rájuk szükség, de akkor nagyon.

Ugyanez igaz a nagyestélyire vagy az olyan ünneplőruhákra, amiket tényleg csak különleges alkalomkor veszel fel. Ezeknél ne azt kérdezgesd, mennyi örömet sugároznak, hanem inkább azt, hogy a következő egy-két évben fel fogod-e venni, használni fogod vagy csak helyet foglalnak feleslegesen. Ha pedig a gyerekjátékok között akarsz rendet csapni és a felesleges játékokat eladományozni, akkor is inkább azt nézd, mennyit játszik vele a gyerek, ebben az esetben a megfelelő kérdés: hozzányúlt ahhoz a játékhoz az utóbbi két hónapban? Ha nem, akkor lehet eldobozolni.

Nem akarok senkit lebeszélni a szelektálásról, majdnem minden héten én is művelem, rajongok a minimalizálásért – ettől függetlenül nem vagyok sikeres benne –, de ésszel kell ezt is csinálni, és nem örömet, hanem funkciót keresni a tárgyakban, ruhákban, amiket szelektálni készülsz.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top