Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

A házimunka lehet közös minőségi idő a gyerekkel

A házimunka nem feltétlenül egy kellemetlen kötelesség, lehet akár még családi élmény is belőle.

A házimunka úgy él a fejünkben, mint a legrosszabb dolog, ami emberrel történhet. Nem csoda, hiszen sosincs vége, ahogy végzünk a porszívózással, szinte azonnal kezdhetnénk újra az egészet, és ha még gyerekek is vannak, akkor teljesen reménytelennek tűnik, hogy valaha rend legyen az otthonunkban. Ha viszont a saját hozzáállásunkon változtatunk, akkor akár még minőségi, családi idő is lehet a házimunkából.

Dr. Eileen Kennedy-Moore gyermekpszichológus szerint a gyerek pont annyira fogja utálni vagy szeretni a házimunkát, ahogy a szüleitől látja, ezért rajtunk múlik, milyen példát mutatunk neki. Vegyen részt a feladatokban apa, anya és a gyerek egyaránt, így lesz a háztartás körüli feladatokból közös, családi idő. A szakember a következő három lépést javasolja, hogy minőségi idő legyen a házimunkából és később is szívesen csatlakozzon a gyerek a közös ügy érdekében.

Csináljátok együtt!

A közös időhöz természetesen hozzátartozik, hogy együtt kell lenni közben. Tehát ne csak kioszd a feladatokat, hanem közösen végezzétek el, amit el kell végezni. Közben folyamatosan dicsérd a gyereket, hiszen a pozitív visszajelzéssel tudod motiválni. Rakjatok együtt rendet a játékok között, mondd el neki, mennyivel szebb így a szobája, ha a helyén van minden, és dicsérd meg, milyen kitartó gyerek. Kortól függően vond be a feladatokba, és miközben házimunkáztok, beszélgess és játssz vele. Bár így több idő lesz egy feladat elvégzése, de mégis együtt vagytok és nem lesz annyira utálatos a házimunka sem.

házimunka minőségi idő

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Rövid feladatokkal kezdjétek!

A gyerekek jobban bírják a rövid ideig tartó, gyors sikerélményt nyújtó feladatokat, mint a maratonokat. A pszichológus szerint jó megoldás az is, ha beállítasz egy időzítőt 15 percre, és versenyt rendeztek, hogy ennyi idő alatt ki tud több szemetet felszedni, több játékot eltenni, szennyest szétválogatni. Nem kell a tökéletességre törekedni, a nagyjából rendezett és tiszta otthon épp elég cél.

Legyen vidámság!

Ha minőségi időt szeretnél tölteni házimunka közben a családdal, akkor egy kis vidámságot csempéssz a munkába. Kapcsolj be zenét, adj a gyerek kezébe olyan eszközöket, melyekkel élvezet számára a takarítás – például minden gyerek imádja lespriccelni a növényeket –, és igazán nem nagy erőfeszítés bolondozni kicsit a házimunka közben. Lehet mosolygós arcot rajzolni a tükörre még takarítás előtt, vagy dobálni a párnákat, mielőtt a helyükre kerülnének. Ha vidámmá teszitek a házimunkát, valódi, minőségi idő lehet belőle az egész család számára.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top