Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Fagyi és bicikli – Így működhet jól egy vállalkozás, amiben a család minden tagja benne van

Két generáció vitte sikerre a gyenesdiási Bringatanya fagyizót. Az itt készülő a fagyikat nemcsak a Balaton, hanem az ország legjobbjának választották meg. Somogyiné Andi, Somogyi József és a lányuk, Renáta mesélt a közös munkáról.

Aki már teljesítette a balatoni bringakört, valószínűleg beiktatott egy előre megtervezett vagy épp spontán pihenőt a gyenesdiási vasútállomás közelében található Bringatanya fagyizónál. Nemcsak egyszerű kerékpáros pihenőről van szó, itt hazai és nemzetközi szinten is elismert díjnyertes fagyikkal lehet pótolni az elhasznált kalóriákat.

A helyet tizennégy éve a Somogyi család viszi. A finomságokat Somogyi József és lánya, Reni készíti, az üzletet Somogyiné Andi vezeti, és gondoskodik arról, hogy minden tökéletesen működjön. Reggel 7-kor már indul a fagylaltkészítés, a 10 órás nyitásra huszonkilencféle csoda kerül a pultba. A nap folyamán folyamatosan pótolják azt, ami a legjobban fogy. És lehet bármilyen hosszú a sor, bármilyen nagy a hajtás, mosolyognak, mert imádják ezt csinálni. No persze, együtt minden könnyebb! „Az édesanyám felel az értékesítésért, a papírmunkáért, valamint a személyzeti ügyekért. Az édesapámmal a termelést irányítjuk, illetve végezzük. Mivel nálunk kizárólag kézműves fagylalt kapható, ezért annak előállítása, és a szükséges alapanyagok beszerzése is a mi feladatunk” – meséli Reni, aki a fagyikészítés mellett doktori végzettséget is szerez nemzetközi közigazgatásjogból.

Fotó: Bringatanya Facebook

Korábban egy balatongyöröki fagyizót vezettek, majd felépítették az új bázist Gyenesdiáson a kerékpárút mellett. Bár tisztában voltak azzal, hogy a bringakörút közelsége miatt akkor is sok vendégre számíthatnak, ha átlagos fagyit adnak, ők nem elégedtek meg ennyivel. A lehető legjobbat akarták kínálni, ezért olasz mesterekhez jártak ki szakmai tanfolyamokra. A hagyományos ízek mellett olyan nem megszokott párosításokat kínálnak, mint például a mangós vagy a maracujás étcsoki, a bazsalikomos málna, de vannak a tej- és gluténmentes fagyik is a pultban.

A gyümölcsfagyikhoz Magyarországról és többek között Szicíliából érkezik az alapanyag, a legfinomabb mangót Indiából hozzák, a 70 százalékos étcsoki pedig több különböző termőhelyről származik, pasztilla formájában. A rengeteg munka gyümölcse a sok visszatérő vendég mellett számos hazai és nemzetközi elismerés lett:

A Bringatanya terméke volt a Balaton Fagylaltja 2019-ben és 2017-ben, az Év fagylaltja 2018-ban, Gelato World Tour magyar bajnok 2017-ben és a sort még folytathatnánk. A sikerben óriási szerepe van annak az együttműködésnek, ahogyan ez a család él és dolgozik.

„Ki kell mondani a dolgokat”

A díjnyertes fagyik mögött ugyanis két generáció közös munkája van, és ez nemcsak a fagyikészítésre vonatkozik. József és Andi közel harminc éve dolgoznak a vendéglátásban. Ez az idő megtanította őket arra, hogy hogyan kezeljék a munkahelyi, személyzeti konfliktusokat, hogyan tárgyaljanak a beszállítókkal, mesélik. Az emberismeretük nagyon fontos ebben a szakmában, hiszen az a vendéglátás egyik alapköve. Ma már sokkal nyugodtabban, átgondoltabban kezelik a dolgokat, mint a kezdetekkor. Reni úgy érzi, ezt még tanulnia kell. Ő viszont az új eszközök, gépek, technikák területén tapasztaltabb, és mindegyikre szükség van.

Somogyiné Andi, Reni és József (Fotó: Borsosné Bohár Zsuzska)

A fagylaltkészítés a mindennapi életünk része, így nagyon nehéz elkülöníteni a munkát a magánélettől. Számunkra megszokott dolog, hogy egy-egy közös étkezés alkalmával gyakori téma a fagylalt vagy a vállalkozásunkhoz kapcsolódó bármely részfeladat” – mondják.

Természetesen elkerülhetetlenek a konfliktusok, és mivel családi vállalkozásról van szó, azokat úgy kell megoldaniuk, hogy azok ne hagyjanak nyomot a munkán kívüli együtt töltött időn. „Hiszünk abban, hogy mindent meg lehet oldani. A legfontosabb az, hogy beszéljünk a felmerülő problémákról, konfliktusokról, és hogy ne hagyjuk a másikat őrlődni. Ki kell mondani a dolgokat. Gyakori, hogy hármunk közül az egyik mediátor szerepet játszik a másik két fél között felmerülő konfliktusban” – mondja Reni.

Az egyik közös családi program az új ízekkel valós kísérletezés. Amikor a Gelato World Tour versenyre készültek, sokféle saját csokifagyihoz kóstolták hozzá a maracuját, míg meglett a tökéletes recept, ami végül világbajnoki különdíjjal gazdagította a család amúgy is zsúfolt „büszkeségfalát”. „Az új ízeket inspirálhatja szinte bármi. Akár egy desszert, amelyet egy étteremben kóstolunk vagy egy koktél, amely számunkra érdekes ízkombinációt tartalmaz – mondja Reni. – Szinte minden ehető dologból, élelmiszerből készíthető fagylalt. Ha valamilyen érdekes fűszerrel vagy alapanyaggal találkozunk itthon vagy külföldön, megállíthatatlan késztetést érzünk, hogy azt felhasználjuk, kipróbáljuk.

Fotó: Bringatanya Facebook

Gyakran előfordul, hogy egy vasárnapi ebédhez valamilyen sós fagylaltot készítenek, és azt utána az üzletben továbbfejlesztik a vendégek igényeinek megfelelően. „A gyakorlatban ez sokszor úgy valósul meg, hogy kitalálunk közösen egy új kombinációt, amelyet aztán mindegyikünk a saját elképzelése alapján készít el. Miután elkészült minden variáció, közösen megkóstoljuk, és eldöntjük, melyik ízvilág az összetettebb, intenzívebb, selymesebb” – teszi hozzá Reni.

Két hivatás, két szemléletmód

Reni a családi fagyizóban nőtt fel, kamaszként fokozatosan jutott el a pincérkedéstől a fagylaltkészítésig. Amikor nem épp valamilyen versenyre készül, ősszel, télen és tavasszal doktori tanulmányainak szenteli az idejét, hiszen mindkét szakmájában helyt akar állni. „Az egyetem elvégzése után természetesen felmerült bennem, hogy váltok, és nem a családi vállalkozásban dolgozom tovább, de pont akkor kapott a család egy visszautasíthatatlan lehetőséget. Akkor nyitottunk új üzletet, és az irányításért én felelhettem, és nagyon élveztem. Ezt követték a versenyek, és az ott elért eredmények tökéletes visszaigazolták, hogy jól választottam, jó úton haladok.

Reni a családi fagyizóban nőtt fel (Fotó: Borsosné Bohár Zsuzska)

Ezt erősíti az is, hogy idén nyáron Renáta felkérést kapott a Fagylalt Világszövetség (WWG) elnökétől egy magyar csapat szervezésére a 2020. januárjában, Riminiben megrendezésre kerülő Fagylalt Világkupára (Coppa del Mondo della Gelateria), ami a Bocuse d’Or-hoz hasonlóan működik. A versenyre kizárólag meghívásos alapon lehet nevezni, és ez az első alkalom, hogy Magyarország részt vehet a fagylalt-és cukrászvilág legrangosabb nemzetközi eseményén. Mondani sem kell, hogy ez is egyszerre köszönhető mindenkinek: lánynak, apának, anyának egyaránt.

Talán abban rejlik a siker titka, hogy a két generáció más és más szemmel látja a vállalkozást, és ez a két szemléletmód nagyon jól megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást, vallja a Somogyi család. A szülők hozzák a régi, jól bevett „iskola” módszereit, és a hosszú évek során megszerzett szakmai fortélyokat, tapasztalatokat, lányuk pedig emellett nyitott az újdonságokra, a piacon szereplő új módszerek, valamint a technikai vívmányok alkalmazására és a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére. Elsősorban azonban természetesen az ő kapcsolatuknak kell jól működnie – az eredmények mindenesetre őket igazolják.

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top