Gyerekmenü

Hogyan NE kezdjük el a hozzátáplálást?

Tippek, praktikák: milyen hibákat NE kövessünk el a hozzátáplálás során!

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemők számára. Azonban ahogy telik az idő, a babák nőnek, fejlődnek, úgy kezd egyre izgalmasabbá válni körülöttük a világ, kezdik mind inkább felfedezni azt. Az étkezésekkel kapcsolatban is így van ez. Kezdetben csak odakéretőznek az asztalhoz, hogy ők is részesei lehessenek a kalandnak. Majd bele-belenyúlkálnak a tányérunkba egy-egy falatért. Elérkezett az idő, hogy megmutassuk neki az ételek világát.

NE KAPKODJ!

Időtök, mint a tenger, a baba nem akar éhen halni, hiszen kap anyatejet/tápszert, azonban már nyit az új ízek felé. Ez nem jelenti azt, hogy pár hét alatt mindennel meg kell ismertetned. Figyeld a szezont, és e szerint válogass. És figyeld a babádat! Ha a kóstoltatás mégis ellenállásba ütközik, kitolja a kanalat a szájából, vagy szopogatja azt, adjatok még időt magatoknak. Ráadásul ahogy mi, felnőttek, a picik sem egyformák, ki előbb, ki később szeretne megbarátkozni a szilárd táplálékokkal. Nem kell siettetni a dolgokat. Nyugodtan bízd magad a kicsire. Hidd el, jelezni fogja, mi esik jól neki.

Mit adhatunk először?

  • 6 hónapos kortól fokozatosan adható a gyümölcsök közül: alma, őszibarack, meggy, gesztenye
  • Zöldségek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
  • Gabonák: gabonapelyhek, rizs, búza, zab, kukorica
Hogyan NE kezdjük el a hozzátáplálást?


IDŐZÍTS JÓL!

Napon belül érdemes a kóstoltatást a délelőtti időszakban végezni, ilyenkor a baba még éberebb. Két étkezés között kóstoltassuk az újdonságokat hetes időtartamokban, így biztosan kiderül, van-e valamilyen allergiás reakciója az adott ételféleségre. Először a tízórait, majd az uzsonnát, ezt követően a főétkezéseket érdemes lecserélni szilárd ételekre. A folyamat bár hosszadalmasnak tűnik, de nagyon izgalmas, illetve érdemes rá időt szánni, így a baba a saját tempójában fedezheti fel az új ízek világát, és hosszú távon ez meghozza gyümölcsét. Lehetnek napok, amikor a baba nyűgösebb, nincs türelme, ilyenkor ne legyünk ingerültek, ne erőltessük a dolgot! Inkább hagyjuk ki az aznapi kóstoltatást!

NE HARCOLJ!

Nem érdemes semmit erőltetni! Nagyon fontos, hogy az asztali étkezések körül is ugyanaz a békés, meghitt hangulat uralkodjon, mint a szoptatásnál, így a kicsiben az étkezéshez pozitív érzetek társulnak, és sokkal nyitottabban, nyugodtabban kóstolgat majd. A közös családi étkezésekbe vonjuk be őt is. Igyekezzünk olyan ételeket (is) készíteni, amit ő is megkóstolhat. Így még nagyobb élmény lesz számára az asztalnál együtt eltöltött idő. Az étkezések körül ne legyen harcos hangulat, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk. Sokan felnőttként is vissza tudnak emlékezni arra, ha a közös étkezések nem zajlottak békésen. Ne essünk ebbe a hibába! Figyeljünk egymásra, figyeljünk a kicsire! Ne szóljon a tévé, rádió, ne telefonáljunk! Szánjunk időt egymásra és az ételre!

Hogyan NE kezdjük el a hozzátáplálást?

 

NE ROHANJ!

A rohanás, kapkodás mindig idegességet szül. Ha az anyuka ideges, a baba is az lesz. Elutasítóvá válik, ellenáll az étkezéskor. Figyeljünk a saját rezgéseinkre! Babáink csak átveszik ezeket, tükröt tartanak felénk. Próbáljuk meg napjainkat előre átgondoltan, hasonló ritmusban szervezni, így nem lesz idegesség, és mégis minden elkészül majd, a baba békében és biztonságban érzi majd magát. Nekünk pedig nagyon könnyű dolgunk lesz egy nyugodt picurral bánni.


FELEJTSD EL A TISZTASÁGOT!

A babák etetése, majd később az önálló étkezések megkezdése bizony sok maszattal jár. Ezzel kapcsolatban is legyünk türelmesek, fogadjuk el ezt az állapotot, és igyekezzünk megkönnyíteni a picik próbálkozásait. Nyilván nem könnyű megőrizni a hidegvérünket, amikor egy gyors csapás következtében a kanál kiugrik a tányérból, és mindent beterít a spenót, a cékla… Igyekezzünk kezdetben a babák etetőszékét jól és könnyen takarítható felületek közé állítani, így nem kapunk agybajt, ha kirepül, leesik a színes falat. A baba ruháját remek partedikkel tudjuk megóvni a foltoktól és magunkat a folyamatos mosás-vasalástól.

Hogyan NE kezdjük el a hozzátáplálást?

 

A lényeg tehát: légy nyugodt és bátor, mindezt babád is érezni fogja, és az új ízekkel való ismerkedés gyönyörű kalanddá válik majd!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top