Ha felborul az egyensúly - Egyensúlyban önmagaddal
Szponzorált tartalom

Mi az, amit a legtöbb nő már átélt – legalább egyszer?

Ha azt hallod, hogy „megfelelő hüvelyflóra”, vajon tudod, hogy az intim egészség megóvása érdekében az egyik legfontosabb elemről van szó? Ha igen, akkor te azon szerencsések közé tartozol, akik tisztában vannak testük működésével azokon az érzékeny területeken is, amelyekről sajnos még manapság is keveset beszélünk – méltatlanul.

A hüvely természetes védelmét a szerv pH-ja biztosítja jótékony baktériumok által. Mit is jelent ez? Az egészséges hüvely nyálkahártyáján tejsavterelő baktériumok élnek, amelyek megalapozzák a szerv védelmét. A természetes biológiai rendszer észrevétlenül védi az intim egészségünket. Ám ha a tejsavbaktériumok elpusztulnak, vagy jelentős mértékben csökken a számuk, a hüvelyflóra felborulhat, és kellemetlen fertőzések alakulhatnak ki.

A megfelelő hüvelyflóra működésének egyik tünete, ha nincs tünete. Sokan azt gondolják, hogy a hüvelyi folyás problémát jelez, pedig ez nem feltétlenül igaz. A színtelen, szagtalan, vizes állagú folyás valójában természetes: a test öntisztuló folyamatának része. Akkor sem kell azonnal betegségre gondolni, ha az egészséges folyás mennyisége megváltozik, ugyanis ha az ovuláció közeledik, a folyamat részeként több, adott esetben sűrűbb, tojásfehérje-állagú váladék is távozhat a testből. Mindez optimális esetben annak a természetes körforgásnak a része, amely a női szervezetet mozgatja. A rendszer azonban nagyon sebezhető, a megfelelő mennyiségű tejsavbaktérium hiányában felborul a hüvelyflóra pH-ja, és kártékony gombák, baktériumok is megtelepedhetnek. Ezt sok esetben megelőzhetjük olyan készítmények használatával, amelyek pótolják a tejsavbaktériumokat.

hüvely intim egészség

Ha nem megfelelő a hüvelyflóra, a kórokozók elszaporodása hüvelygyulladáshoz vezethet. A kellemetlen tünetekkel járó betegséget a nők legtöbbje legalább egyszer átéli. A nem megfelelő étkezési szokások, a műszálas fehérneműk használata, a gyakori uszodába járás vagy a túlzásba vitt intim mosakodás mind-mind hozzájárulhatnak a szervezet természetes védelmének felbomlásához. Egyes gyógyszerek – elsősorban antibiotikumok vagy hormontartalmú készítmények – használata is csökkentheti az intim védelmet. Egészséges hüvelyflóra esetén hiába kerülnek a kórokozók a szervre vagy annak környékére, a megfelelő intim flóra nem ad esélyt a megtelepedésüknek.

Ezek a tünetek utalhatnak a hüvelygyulladásra:

  • színes folyás
  • kellemetlen szagú folyás
  • a folyás állaga megváltozott
  • csípő, viszkető érzés az intim területeken
  • fájdalmas vizelés
  • a nemi szervek kipirosodása
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top