Ha felborul az egyensúly - Egyensúlyban önmagaddal
Szponzorált tartalom

Vaginaprobléma: ez az, amit mindenki előtt titkolunk

Amikor a hüvely egyensúlyának felbomlása miatti panaszokról beszélünk, azonnal a menopauza ugrik be, pedig hüvelyszárazság más esetben is előfordulhat egy nő életében, és megkeserítheti szexuális együttléteinket, de a mindennapok során is fájdalommal járhat. Sokszor lelki okokra vezetik vissza, így mindenképpen tisztázni kell, vajon áll-e betegség a háttérben.

Erről a dologról senkinek nem mertem és akartam beszélni. Mindenki szerint simán letagadhatok tíz évet, ezért vágott mellbe, hogy engem is elért a változókor néhány tünete – meséli a 47 éves Tünde. – Teljesen úgy indult, mint egy gombás fertőzés. Égett, viszketett, így bejelentkeztem a nőgyógyászomhoz, ahogyan már máskor is ilyenkor. Meg sem fordult a fejemben, hogy bármi más lehet, ezért ért meglepetésszerűen, amikor az orvos a vizsgálat végén közölte, ellenőrizzük a hormonszinteket is. Hozzátette még, hogy bár levett váladékot, de majdnem biztos benne: ez nem »hagyományos« fertőzés. Magamnak utólag bevallottam, hogy már többször éreztem szeretkezéskor kisebb fájdalmat, de átsiklottam felette. Szerencsére még időben történt a felismerés, hogy hüvelyszárazságról van szó, és helyi kezelést kaptam.”

Ami a sűrűséget befolyásolja:

  • fehérjetartalom
  • ionösszetétel
  • víztartalom

hüvely váladékának nemcsak a mennyisége, de az összetétele is megváltozik bizonyos hormonális hatásokra – magyarázza dr. Timmermann Gábor, a Genium-Med orvosigazgatója. „Általában a menstruáció előtti és a menstruációt követő napokban kissé szárazabb a hüvely, maga a váladék láthatóan sűrűbb, kevesebb is termelődik belőle. A kettő közötti időszakban bővebb a váladékképződés, a legbővebb pedig akkor, amikor a termékeny szakaszba kerül egy nő, tehát nagyjából a 12. és 16. ciklusnap között, ilyenkor megváltozik az állaga is. Ezt a nyúlós, tapadós nyákot hívjuk termékeny típusúnak. Ha valakinek rendben van a hormonháztartása, akkor ez a ciklikusság tapasztalható. Ám ha valakinek nincs peteérése, vagy hormonhiány miatt nincsen rendben a hüvelyflórája, esetleg idősebb, általában hüvelyszárazság alakul ki. A szoptatási időszakra is azért jellemző a hüvelyszárazság, mivel ekkor sincsen peteérés. A menopauzában ugyanennek a jelenségnek a hormonhiányos nyálkahártya-sorvadás a magyarázata – emiatt a nők ötven százaléka tapasztalja a kellemetlen tüneteket.”

A diagnózis felállítása sok esetben egyszerű az orvos számára: ha menopauza előtt van az illető, akkor a hormonprofil-eredményei segítenek, ha pedig utána, akkor a panaszok elmondása, az anamnézis, valamint a hüvelyi feltárás ad információkat.

Rohanunk a nőgyógyászhoz

A hüvely nedves hely, többnyire mindig található ott valamilyen váladék. Ehhez képest a nők egy része már attól is megijed, amikor tapasztalja magán a „termékenységi nyák” megjelenését, és azonnal orvoshoz fordul, hogy folyása van. Ellenkező esetben, ha hüvelyszárazságról van szó, nemcsak nem jön váladék a hüvelyből, hanem általános, folyamatos kellemetlen szárazságérzéssel, viszketéssel küzd az ember. Előfordulhat berepedezés, fájdalmas közösülés, de akár egy tampon felhelyezése is irritációt válthat ki.

Itt is legyen rend (Profimedia)

Akiknek gyógyszert kell szedniük valamilyen betegségük miatt, mellékhatásként tapasztalhatják a hüvelyszárazságot. Adott esetben akár maga a hormonális fogamzásgátló tabletta is okozhatja a tüneteket. Sajnos a daganatos betegek kezelésénél alkalmazott kemoterápia vagy sugárkezelés is nagyon kellemetlen hüvelyi atrófiát tud okozni, és ez majdnem mindig hüvelyszárazsággal jár.

Gomba: ok és következmény

„Lehet következménye a hüvelyszárazságnak egy gombás fertőzés, és fordítva: maga a gomba kórokozója is okozhatja a hüvely szárazságát – mondja dr. Timmermann Gábor. – A feltételek ideálisak a számára egy ilyen közegben: elvékonyodott nyálkahártya és nem megfelelő nedvességtartalom. Gyakran a gomba nem is szárazságot okoz, hanem a berepedezettség miatt a szárazság érzését, amely általában véve is a gombás fertőzésekre jellemző.”

A hüvelyszárazság további okai

  • párkapcsolati problémák
  • pszichés zavarok, stressz
  • gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antihisztaminok)
  • petefészek-eltávolító műtét
  • irritáló anyagok gyakori használata (pl. nem megfelelő szappan)
  • kemoterápia, sugárkezelés

Jó hír: vannak megoldások

Vannak olyan készítmények, amelyek a váladéktermelésre hatva képesek helyreállítani a hüvelyflórát. Ezek vagy tejsavbaktériumokat tartalmaznak, így természetes úton segítenek, vagy pedig kisebb mennyiségű ösztrogén hozzáadásával készülnek, ami lokálisan enyhíti a tüneteket. „Ha tudjuk az okát a hüvely szárazságának, és fiatal, termékeny korú nőről van szó, akinél csak kis segítséggel helyre kell billenteni az egyensúlyt, nincs nehéz dolgunk – mondja szakértőnk. – Viszont vannak azok az esetek – például a daganatos betegeknél kialakuló hüvelyatrófia, vagy a menopauzában jelentkező hormonhiányos atrófia –, amikor nem segítenek a hormonkészítmények, ekkor fordulunk renováló lézeres kezeléshez. Ez nagyon hatásos, akár 90 százalék feletti arányban szünteti meg a panaszokat.”

A hüvelyszárazság kezelése sohasem reménytelen, csak nyíltan orvoshoz kell fordulni. Így újra teljes értékű életet lehet élni, akárhány éves korban és fizikai állapotban történik is mindez. „Jó példának említeném egy fiatal páciensünket – meséli Timmermann doktor. – Sajnos emlőrákja volt, és a petefészkét is el kellett távolítani, valamint ösztrogén antihormont kapott. Szeretett volna olyan szexuális életet élni, mint azelőtt. Mivel nem lehetett hormonális hüvelykúpot alkalmazni nála, így egy magas hyaluronsav-tartalmú hüvelykrém és lézerkezelés együttes használata segített. Csodák csodájára visszaállt a normális nemi élete, ami nagyon sokat jelentett számára.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top