régi_Háztartási tippek

Házi praktikák karácsonyi foltok ellen

Az ünnepi vendégsereg utáni takarítás gyakran legalább annyi energiát emészt fel, mint a felkészülés a látogatók és az ünnep méltó fogadására. Néhány egyszerű praktikával azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat: lássuk, milyen módszerekkel szabadulhatunk meg a leggyorsabban a karácsonyi foltoktól!

Gyanta

A gyantafoltot terpentinbe vagy benzinbe mártott puha ronggyal lehet a leghatásosabban eltávolítani. Dörzsöljük át a foltot valamelyik szerrel, ezután a foltos részt szappanos vagy folttisztítószeres vízben öblítsük. Ha a folt nagy és régi, először jól áztassuk át terpentinben, majd amikor a gyanta feloldódott, alkohollal töröljük le, és langyos, mosószeres vízben mossuk ki.

Házi praktikák karácsonyi foltok ellen

Viasz
A karácsony a fény ünnepe, ezért nélkülözhetetlen kelléke a gyertya. Ahol gyertya van, ott viaszfolt is lesz előbb-utóbb. Ha lecseppent az abroszra, kárpitra vagy más textíliára a viasz, már nem érdemes kapkodni: várjuk meg, amíg megszilárdul. Ha lehet, tegyük hűtőbe az anyagot vagy tegyünk rá nejlonzacskóban jégkockát, majd törjük fel a kemény viaszpecsétet, és szedegessük le a darabokat. A maradékot itatóspapírral és vasaló segítségével szedhetjük ki: tegyünk a szennyezett anyag mindkét oldalára itatóspapírt és alacsony fokozaton vasaljuk át a foltot.

Vörösbor
Az egyik leggyakoribb karácsonyi “baleset”, hogy vörösbor folyik a ruhánkra vagy az abroszra. Azt a legtöbben tudják, hogy ilyenkor sót kell szórni a foltra, de az már kevésbé közismert, hogy javíthatjuk a hatékonyságot azzal, ha sózás előtt fehérbort öntünk a szennyeződésre, mivel ez segít semlegesíteni a foltot. A foltot ezután itassuk fel, de ne dörgöljük. Ha a sós kezelés után is maradt folt, akkor folytassuk ecetes vízzel, és menjünk rá még mosószeres ronggyal is. Hagyjuk pár percig hatni őket, majd öblítsük ki.

Házi praktikák karácsonyi foltok ellen

Zsír
A roskadásig rakott ünnepi asztal mellől kevesen kelnek úgy fel, hogy egy-két zsírfoltot ne gyűjtenének a ruhájukra vagy a hófehér abroszra. Mielőtt nekiállunk ezt kimosni, satírozzuk be fehér krétával, vagy szórjuk be hintőporral, esetleg kukoricakeményítővel, mert ezek magukba szívják a zsiradékot. Többször is megismételhetjük a műveletet finomabb kelméken (például selyemruhán) is. A zsírtalanítás után folttisztítóval átitatott kendővel “lazítsuk” tovább a foltot, végül meleg vízzel öblítsünk.

Kávé
A kávéfolt az egyik legkellemetlenebb szennyeződés, de erre is létezik hatékony módszer. Abban az esetben, ha a folt még friss, enyhén glicerines vagy sós langyos vízben mossuk ki, majd tiszta, meleg vízzel öblítsük. Ha a folt már száraz, akkor glicerines ronggyal átdörzsöljük és ezután tömény sóoldatos vízben mossuk át, végül meleg vízzel öblítsük ki.

Ketchup
A szilveszteri virsliről lecsepegett ketchuptól és paradicsomtól származó foltok ellen a leghatékonyabb megoldás, ha a szennyezett felületet először bedörzsöljük folttisztítóval, majd ecettel átöblögetjük. A művelet végén az ecet erős illatát a langyos vízzel történő egy-két öblítés maradéktalanul eltávolítja.

Élénk színű gyümölcslé
A legjobb, ha gyümölcsléfolt esetén a hígítással próbálkozunk: a foltra spricceljünk langyos vizet, és itassuk fel. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, de közben ne dörgöljük a szennyezett területet, mert ettől csak elmélyítjük és terjedelmesebbé tesszük a foltot. Három-négy alapos “felvizezés” után vízben oldjunk fel némi mosószert vagy folttisztítót, és ezzel a folytassuk tovább a tisztogatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top