Horoszkóp

A pozitív gondolkodás a hosszú kapcsolat titka

Az ember társas lény, ez nemcsak vágyaiban, de cselekedeteiben is tükröződik, néhány kedves gesztus pedig megerősítheti és boldogabbá teheti a kapcsolatunkat.

Dr. Sara Algoe, egy új viselkedéstudományi kutatás szerzője úgy véli, eredményei alapján leszögezhető: a pozitív gondolkodás hosszútávon konstruktív hatást gyakorol az érzelmi életünkre is. A pozitív érzelmek és a hála, vagy köszönetnyilvánítás kiterjesztése a szerelmünk irányába pedig a pozitív gondolkodás jótékony hatását képes akár megtízszerezni is.

A pozitív gondolkodás a hosszú kapcsolat titka

A kutató szerint a hála és a nagylelkűség azok az érzelmi reakciók, amelyek segítenek megszilárdítani a kapcsolatunkat azokkal, akiknek sorsát a szívünkön viseljük, vagy akiket szeretünk, ráadásul ez mindkét fél számára előnyös – annak is, aki kapja, és annak is, aki adja. A szakember szerint a hála adaptív természetű érzés, amely végül ahhoz segít hozzá minket, hogy olyan embereket találjunk, és olyan emberekkel törődjünk és teremtsünk kapcsolatot, akik számára a mi közérzetünk is fontos. A figyelmesség számos formában megnyilvánulhat, egy gyorsan, de örömmel összedobott vacsora, néhány órányi nyugalom, amikor a párunk egyedüllétre vágyik, vagy egy doboz sör a hűtőben. Ezek a gesztusok tovább erősíthetik két ember között a kötelék szálait, amennyiben a kedvezményezett fél érzi, hogy hálás ezekért a pillanatokért, tettekért.

A kutatók a fentieket 65 pár vizsgálata alapján állapították meg, akik már régóta tartó, elkötelezett, elégedett kapcsolatban éltek. A szakemberek igyekeztek megfelelően dokumentálni a vizsgált személyek napról napra változó elégedettségének mértékét és a társukhoz fűződő kapocs erősségének változásait. A változásokat megbízhatóan jelezték, amikor a kapcsolat valamelyik tagja hálásnak érezte magát, amit ki is mutatott partnere iránt – a jótékony hatás még egy nappal később is érzékelhető volt a pár kapcsolatában. Vagyis, ez az érzelmi reakció, a tanulmány konklúziója szerint fontos fenntartó mechanizmusa a kapcsolatoknak, egyfajta párkapcsolati élénkítő injekció.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a lekötelezettség érzésére adott mindennapi érzelmi reakció nem képes egy kapcsolati kötelék megszilárdítására. Ez az érzelem ugyanis azt foglalja magában, hogy a gesztusokat vissza kell fizetnünk.

Olvass még kapcsolat témában, itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top