Horoszkóp

Bámulatos optikai illúzió. Most tényleg nem hiszel a szemednek

Nem hiszed el, hogy rosszul látsz, amikor ránézel erre a bámulatos rajzra. Annyira trükkös, és persze, hogy teljesen becsapja az agyat. De nemcsak a tiédet, mindenkiét. Persze, épp ez a lényeg benne, egészen mást mutat, mint amit valójban rejt. Sokkal bonyolultabbnak látod, pedig rémesen egyszerű. Bámulatos, igaz?

Ezen a rajzon egészen biztosan teljesen mást látsz, mint amit valójában lerajzoltak. Az optikai csalódások lényege pontosan ez. Vajon mit látsz? Cikcakkban, hullámosan vagy párhuzamosan, egyenesen, egymás alatt futó vonalakat? Esetleg többfélét is?

optikai illúzió csalódás

Nos, valójában valamennyi vonal teljesen azonosan megrajzolt hullámos vonal. A különbség és az illúzió a vonalak kivastagításának hosszában és a háttér színében rejlik. A kísérleti pszichológus, Kohske Takahashi a görbületi vakság illúziójának nevezte el ezt a tesztet. A japán Chukyo Egyetem kutatója szerint a legtöbben hullámos és cikcakkvonalakat látnak a rajzon.

optikai csalódás

A fehér háttérben ugyanakkor eltűnik a vonalak közötti különbség, és megláthatod a valóságot. Ez az optikai csalódás is azt bizonyítja, nem érdemes mindenkor csak a szemedre hagyatkoznod. Elkeseredned sem érdemes, hiszen ez a teszt szinte mindenkit megtéveszt, függetlenül attól, milyen színben látja a világot. Mindenesetre vitathatatlanul bámulatos.

(via mystical raven)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top