Horoszkóp

A januári holdnaptár izgalmasabb, mint valaha

A január különleges hónapnak ígérkezik a Hold szempontjából: teliholdak, szuperholdak és még egy vérhold is. Csillagászati izgalmak, amerre a szem ellát.

Érdemes lesz tehát az eget és a holdnaptárat figyelni januárban is, hiszen az újévi teliholdat követően ebben a hónapban még egyszer lesz lehetőségünk a teljes Holdat megfigyelni – ami egyazon hónapon belül ritka jelenség –, ráadásul nem is akárhogy!

Holdnaptár 2018. januárra

A január 1-jei teliholdat követően holdnaptárunkban a hónap utolsó napján, azaz január 31-én lesz ismét telihold, ami egy hónapon belül igazi ritkaságnak számít. Ráadásul január 30–31-én a Hold az ellipszist leíró Föld körüli pályájának hozzánk közelebb eső végén fog tartózkodni. Ami annyit jelent, hogy innen, a Földről nézve jóval, pontosan 14%-kal fogjuk nagyobbnak látni, és 30%-kal lesz fényesebb, mint egy „normál” teliholdas éjszakán. Ezt a jelenséget nevezzük mi szuperholdnak.
Bár csillagászati jelentősége nincs a szuperholdnak, az emberek mégis szeretnek különleges erőt tulajdonítani neki. A Földhöz közelebb kerülő Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása azonban annyira csekély, hogy szinte nem is mérhető.
Ha csillagászatilag nem is, de élettani szempontból mindenképpen érdemes követni a holdnaptárba bejegyzett holdfázisváltozásokat, hiszen egyértelmű összefüggés van a menstruációs és a holdciklusok között. Így nem meglepő feltételezés, hogy egy előre elkészített holdnaptár segítségével leendő gyermekünk nemét is befolyásolhatjuk.

Szuperhold

Vér és sötétség a hónap végén

Január 31-én ráadásul lesz egy teljes holdfogyatkozás is, ami viszont már azelőtt lezajlik, hogy nálunk a Hold megjelenne az égbolton, így ezt nem tudjuk teljes szépségében megélni. Pedig a teljes fogyatkozást kísérő vöröslő Hold – az angolszász köznyelvben Vérhold – igazán látványos tud lenni. Hazánkban legközelebb július 27-én este 10 óráig lesz megfigyelhető teljes holdfogyatkozás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top