Horoszkóp

5 gyógyító hangszer, ami növeli a spirituális rezgéseket

Az utóbbi években a nyugati világ ismét felfedezte a hanggal történő gyógyítást. Pedig évezredekkel ezelőtt még minden kultúra használta kúraként a hangokat, hangszereket.

Az ősi kultúrákban természetes volt a hangokkal gyógyítás. A gyógynövények, masszázsok, főzetek és számos egyéb, ma alternatív gyógymódnak nevezett eljárás mellett. Dél-Amerikában az icaro dalokat használták, és egyes területeken használják ma is a betegségek elűzésére. Indiában pedig a mantrák zengetése elterjedt a mai napig, közülük számos a testi-lelki egészség megőrzésére vagy visszaállítására irányul.

A gyógyító hangok történeti háttere

A hangok erejének tudományos elismerését Pitagorasznak köszönhetjük, aki már az ókori Görögországban megállapította: a rezgések hatással vannak az emberi szervezetre. A tibeti tálak, kristály edények, számos dobfajta és az emberi hang mind használhatók érzelmi, lelki, fizikai gyógyításra is. A megfelelő rezgés rendszeres használata segít összhangba hozni és egyensúlyban tartani a szervezet működését akkor is, ha alapvetően nincs különösebb problémánk. 

Számos teremtéstörténetben megjelenik a hang és fény, a keresztény kultúrkörben ezek segítségével nyer formát a teremtő által a káosz. A kelta mitológiában a „mindenség dallama” kelti életre a lényeket. A sámánkultuszokban – amilyen az ősmagyaroké is volt a kereszténység előtt – pedig a zene és tánc volt az alapja a felsőbb erőhöz való kapcsolódásnak. A többórás transzban kimerült személyek tudatának kiürülése volt a cél, hogy aztán a gyógyító erő helyet kapjon ott, és elkezdődhessen a folyamat.

Hogyan hatnak az eszközök?

A hang rezgései abban segítenek, hogy a testünk egyes pontjain rekedt energiák, az energiablokkok feloldódjanak. A csakrák kiegyensúlyozottá válnak, és a testből távozni tud az a fáradt energia, ami pszichés vagy fizikai problémát okozott. A hangterápia segítséget jelent például depresszió, stresszoldás, alvászavar, különböző krónikus fájdalmak esetén. 

A hangterápia lehet kezdetben zenehallgatás. A nyugtató, meditatív felvételek, de a klasszikus és a világzene is nyugtató hatású. Nagyon sok mantra elérhető, és a Dalai Láma is kiadott tavaly egy zenei lemezt.

A zene áramlása, és bármely gyógyító hangeszköz olyan állapotba segíthet minket, hogy a gyógyító folyamat tudatosan megkezdhető, de közben a háttérben önmagától elkezdődik a gyógyulás.

Himalája hangtál

A hangtál az egyik legelterjedtebb eszköz a Himalájában. De manapság a legtöbb jógastúdióban megtalálható. Használható jóga közben, személyes rituálék és vallási szertartások kísérőjeként. A buddhizmusban a meditáció elején és végén használják, mint összekötő híd az elme és a külső világ között.

hangtál

Hangtál (Fotó: Unsplash)

Tibeti tingsha csengettyűk

A csengettyűknek szinte földöntúlian tiszta és szépséges hangjuk van. A csengőket mantrarecitálás során használhatjuk. A buddhizmusban és sámánizmusban sok közös van, ez az eszköz ennek az egyik példája. A csengő a körülöttünk lévő természeti erők harmóniáját hozza létre, és tantrikus áldozati rítusok kísérőjeként is hallható.

tingsha

Tingsha csengettyűk (Fotó: Pixabay)

Tibeti meditációs gong

A buddhizmusban ezzel a gonggal jelzik a nap kezdetét és végét. A kínai templomokban 108-szor ütik meg a gongot, az érző lények 108-féle szenvedésére hivatkozva. A gyakorlás arra irányul, hogy ha az ember végighallgatja ezt, a szenvedése megszűnik, és helyére bölcsesség lép. A gongot más kultúrák is használták és használják. Elűzi a gonosz szellemeket, gyógyítja a betegségeket és szellemek is megidézhetők vele. Amire jól használható: felébreszti az elmét, míg az egész testet segít ellazítani.

 

gong

Gong (Fotó: Unsplash)

Dordzse meditációs harang

A kis harangnak a célja, hogy tudatos jelenlétet hozzon létre. Megzendíthető ütővel vagy csengőként megrázva. Az ütő neve „dorje”, tibetiül villámlást jelent, és az elektromos sokkra utal, ami a villámot kíséri. A harang hangja ilyen erőteljes hatással segíti az elmét a tudatosság állapotába kerülni, ugyanakkor elcsendesedni. Hívják gyémántjogarnak is, ami a bölcsesség szimbóluma. Meditáció közben egyik kézben tartsuk a harangot, míg a másik djana mudrában pihen. A harang a nő energiákat képviseli, a dordzse a férfi energiákat.

Szélcsengő

A szélcsengő valójában nem hangszer, de ugyanolyan jelentős hangeszköz. Szertartások során is alkalmazzák, és a távol keleten nagyon sok házon látható fellógatva. Magánépületek, templomok, pagodák állandó dísze. Hangja vonzza a békés, vigyázó szellemeket, és távol tartja a gonoszokat. Ha szélcsengő van a környezetünkben, és a feltámadó szellő megcsendíti, figyeljünk a jelen szépségeire, legyünk jelen az életben, és kapcsolódjunk a természethez általa.

szélcsengő

Fotó: Pixabay

(via Gostica)

Ezt olvastad már?

Gyógyító hangok

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top