Horoszkóp

Hozd egyensúlyba a csakráidat kristályok segítségével!

Minden csakrához több kristályt is társíthatunk. Az ásványok energiája segít egyensúlyba hozni testünk összes energiaközpontjának működését. Miközben kellemesen pihenünk.

A testünkben elhelyezkedő energiaközpontok működése meghatározza az egészségi állapotot. A csakra kifejezés sokaknak ismerős lehet: szanszkrit jelentése „kerék”, a buddhista jóga forgatagnak, vagy örvénylésnek is hívja. Testünk energiaközpontjai ezek, a nyugati emberek a jóga elterjedésével szereztek tudomást létezésükről.

Nagyon sok titok övezi működésüket, az ősi jóga tudás jókora része nem került a nyilvánosság elé. Habár rengeteg helyen lehet hallani és olvasni róla, pontosan nem tudhatjuk, mik azok az energetikai gyakorlatok, amikkel közvetlenül a csakrák működésére tudunk hatni.

csakra

A csakrák elhelyezkedése és színeik (Fotó: Pixabay)

 Hogyan működnek a csakrák?

Azt tudjuk, hogy egy oda-vissza működő folyamatról van szó. A csakrák hatással vannak a testi-lelki-érzelmi állapotunkra, és ezek állapota pedig a csakrákra hat. Tulajdonképpen a csakrákat úgy kell tekinteni, mint a belső szerveinket. Nem tudjuk őket közvetlenül befolyásolni, nem tudjuk edzeni, vagy le- és felkapcsolni, akárcsak a májunkat, gyomrunkat. De tehetünk olyat – megfelelő táplálkozással, edzéssel, jógával, meditációval – ami hatással van a működésükre. 

Ha belegondolunk, hogy a stressz hogyan okoz gyomorgörcsöket, akkor a zsíros, nehéz ételek mellett máris meg tudunk nevezni egy érzelmi és egy pszichés állapotot, ami erre a szervre hat. Ugyanígy tudunk rontani és javítani a többi szervünk állapotán is. Amik között a csakrák is ott vannak.

A csakrák kiegyensúlyozása

Eddig általánosságokról volt szó, de nézzük, van-e olyan módszer a kezünkben, amivel valamennyire befolyásolni tudjuk csakráink állapotát. Igen, van – kristályokkal érhetjük el a kívánt hatást.

A kristályok, ásványok rezgései tökéletesen alkalmasak a csakrák gyógyítására, ahogy számos más betegség vagy kibillent állapot esetén. Az egyes kövek energiája harmonizál az adott csakrával. A kristályok normalizálják a csakra működését: ha egy csakra energiája alacsony, vagy magas, a kristály az egyensúlyi állapotot hozza vissza.

Milyen köveket használjunk?

Elsősorban a csakra színének megfelelő követ válasszunk. Néhány példát felsorolunk, de bármilyen, színben megegyező kő jó lehet. Ebben érdemes a megérzéseinkre hallgatni, ha követ vásárolunk, nézzük meg az azonos színűeket, és válasszunk intuíciónk szerint. Ezután tudakoljuk meg a kő hatásait, lehet, hogy meglepetés ér: épp olyan követ választunk, amire valamilyen módon szükségünk van.

Ha nem akarunk különféle köveket vásárolni, vagy éppen van otthon belőle annyi, amennyi szükséges, jöhet a „minden egyben” kristály, a tiszta kvarc. Az összes színt magában foglalja, elképesztő energiaerősítő és gyógyító hatású. 

Példák a csakra színeinek megfelelő kövekre:

  • Gyökércsakra (Muladhara) színe: piros/ fekete – vörös jáspis, fekete turmalin
  • Szakrális csakra (Svadisthana) színe: narancs – karneol, citrin
  • Köldökcsakra (Manipura) színe: sárga – sárga jáspis
  • Szívcsakra (Anahata) színe: zöld/ pink – zöld aventurin, rózsa kvarc
  • Torokcsakra (Visuddha) színe: kék – türkiz, angelit
  • Homlokcsakra, “harmadik szem” (Ajna) színe: indigókék – szodalit, lápisz lazuli
  • Koronacsakra (Sahasrara) színe: bíbor/ lila – ametiszt, tiszta kvarc
kristály

Fotó: Pixabay

Hogyan végezzük?

A kristályokkal végzett csakraterápiát ötvözhetjük aromaterápiával, meditációval, mantrákkal.

Keressünk olyan időpontot, amikor semmi nem zavar meg. Szánjunk rá 5-20 percet, amíg kapcsolódunk a kövekkel. Szólhat közben nyugtató zene, meditatív felvétel, és ha nem magunk recitáljuk, akkor hallgathatunk mantrákat is. Ha este végezzük, gyújtsunk gyertyákat, vagy legyen kellemes, szűrt fény a szobában.

Kényelmes ruhában, fekvő testhelyzetben végezzük, a legjobb a földön fekve, jógamatracon, szőnyegen, de ne a hűvös padlón. Feküdjünk a jógában ismert hullapózba, savászanába. A karok széttárva, tenyérrel felfelé vannak, a lábak kisterpeszben, ellazítva. Ne fázzunk, tegyünk magunk mellé egy takarót, ha a köveket a testre helyeztük, ne kelljen újból kezdeni. Helyezzük el a köveket, lazuljunk el, és figyelmünket vigyük az áramló energiára. Ha egy kő leesik, nyugodtan hagyjuk, a létrejött kapcsolódás a rezgések között ekkor sem szűnik meg.

Így helyezzük el a köveket

A köveket magunk köré és a testre is tehetjük. Ha a testre helyezzük, az alábbi pontokra. Ha mellé, akkor az adott ponttal egy vonalba, az egyik oldalra tegyük. Ha még precízebben akarunk lenni, a nők bal oldalra, ez a női minőség, férfiak pedig a jobb oldalra, ami a férfi minőség a jóga rendszerében.

  • Gyökércsakra – a testen kívül, a belső combok közé, a gát környékére
  • Szakrális csakra – a csípőcsontok közé, a belső szaporítószervek környékére
  • Köldökcsakra – a legalsó borda és a köldök közötti területre
  • Szívcsakra  – a mellcsont közepére (ne balra, ahol fizikailag van a szív)
  • Torokcsakra – a torkodra, ha nem sikerül, akkor test mellé, torokmagasságba
  • Homlokcsakra – a két szemöldök közötti terület közepére
  • Koronacsakra – a testen kívül, a fejtető fölé

A szertartás után ne feledkezzünk meg a kristályok tisztításáról, és az első használat előtt is tegyük meg ezt. A módszert érdemes rendszeresen végezni: havonta, vagy ha szükségét érezzük. A csakrák gyógyítása ásványokkal egyszerű és kellemes módja szervezetünk egyensúlyban tartásának, mindenki számára.

(via sacredwellness)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top