nlc.hu
Horoszkóp

Jógával a hőség ellen

Hűlj le pillanatok alatt egyszerű jógagyakorlatokkal!

A forró nyárban szívesen hűsítjük magunkat jéghideg italokkal, ételekkel. Ez rövid távon kellemes, de a testnek nem feltétlenül tesz jót.

Az már nyilvánvaló, hogy a nyári hőségben sokat kell inni, mivel sokkal több folyadékot veszítünk. De sokan nyúlnak ilyenkor jeges ételek, italok után is, ami időnként jól is esik. Viszont gyakori fogyasztásuk kifejezetten rossz hatással van a szervezetre.

játék a medencében

Fotó: Unsplash

A hideg lassítja az emésztést

Fagyi, jégkása, jeges tea, gyümölcssaláta – vonzó hívószavak a kánikulában. Viszont az emésztőrendszert ilyenkor becsapod, és azt hiszi, tél van. Azaz lelassul, és a téli, hideg időjárásra való tartalékoló üzemmódba áll át. Ezért fontos, hogy ha szeretsz hideget fogyasztani, azt mértékkel tedd.

Meleget a melegben

Indiában és a sivatagban élőknél is rutin, hogy a forróságban is meleg teát isznak. Próbáld ki, kortyolj meleg mentateát, mint a beduinok! A szervezet elkezdi hűteni magát, de az emésztésed ritmusa nem változik. Indiában sokszor forralt vizet kortyolnak, az ájurvéda is ezt ajánlja folyadékpótlásnak.

Lélegezz helyesen

Ha megtanulsz helyesen lélegezni, azaz csak orron ki és be, azzal egy csomó feleslegesen párologtatott folyadékot spórolsz a szervezetednek. Ügyelj rá, hogy az orrodon keresztül lélegezz, hasba, és egyre hosszabbak legyenek a ki- és belégzéseid.

Hűsítő légzőgyakorlatok

A Sitali nevű légzőgyakorlat, avagy pránajáma, az egyik leggyorsabban ható hűsítő gyakorlat. Percek alatt felfrissít, lehűt. A test hőérzetének korrigálásán túl számos jó hatása van. Lenyugtatja az elmét, gyulladáscsökkentő és segíti a sebek gyógyulását is.

A víz mudrája

A Jala mudra nevű jóga kéztartással kiegyensúlyozod a test vízháztartását. Egy perc múlva nagyjából érezni fogod, hogy fokozódik a nyáltermelődés. Tartsd legalább két percig.
Szomjoltó gyakorlat, ha hirtelen nincs kéznél víz, vagy nem tudsz inni: forgasd körbe a nyelvedet a fogak előtt az ínyeden, jobbról balra, 11-szer. Megnedvesíti a szádat, és elmúlik egy időre a szomjúság. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top