nlc.hu
Horoszkóp
Ezekkel a mantrákkal közelebb kerülsz a békéhez

Mantrázz a lelki békédért, és a világ békességéért!

A béke, a nyugalom jelentőségét a normál hétköznapok során csak kapiskáljuk. De amikor a világban háború dúl, ezek az értékek mindennél előrébb kerülnek az ember életében.

A mantrázás egy ősi lelki gyakorlat, ami leginkább a keleti filozófiák által vált ismertté. A szanszkrit mantra szól az elme felszabadítását jelenti, és valójában egy eszköz mindehhez, de közben maga a cél is: egy emelkedett tudatállapot. 

meditáló férfi

Bárhol, bármikor nekiállhatsz mantrázni / Fotó: Unsplash

Miért mantrázzunk?

A legegyszerűbb mantra, az Aum vagy OM mantra ismételgetése: hangos, zengő kántálása, vagy magunkban való visszhangoztatása is képes nagyon gyorsan lecsendesíteni a túlterhelt elmét. A mantrák hangjai olyan rezgéseket hoznak létre, mind a gyakorlóban, mind pedig a környezetében, amik a legközelebb állnak a szavak jelentéséhez, így a béke mantrákkal valóban megalapozzuk ezt a lelki állapotot, és hatással van a körülöttünk lévő lényekre is.

A mantrák izgalmas és titokzatos világa

A mantrák nagy része szanszkrit nyelven íródott, aminek az érdekessége az, hogy a szanszkritul leírt szavak jelentése áll a világ nyelvei közül a legközelebb a jelentésükhöz. A NASA éppen ezért használja a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez, és olyan hatásos módon mutatja be a jelenséget, hogy például a szanszkrit fa szó rezgései egy számítógépes programmá átalakítva valóban egy fát rajzolnak ki.
De nem új keletű, hogy az agyunk, vagy a hangok rezgése hatással van a környezetre, a Maharishi-hatás tudományosan bizonyította, hogy megfelelő számú ember együttes meditációja még az erőszakos bűncselekmények számát is csökkenteni képes.

Mantrák a békéért

Napjainkban számos, akár élőben zajló békemantrázást, békemeditációt találhatsz, ha szeretnél ezzel is hozzájárulni a világ békés állapotába való visszatéréshez, a jelenleg is zajló harcok, háborúk mielőbbi végetvetéséhez. Ha egyedül kezdesz mantrázni, háromszor, kilencszer, vagy tizenegyszer, illetve ha malát is használsz, száznyolcszor.

Shanti mantra

Ez a mantra ismert lehet a jógázók, hindu kultúrában jártasak körében. A mantra hármas egysége három szinten kínál békét: önmagunkban, a környező világban, és mindazon erők körében, amik a világokat mozgatják. Hallgasd, mantrázd a szövegét:

Sahana Vavatu
Sahanau Bhunaktu
Saha Viryam Karavavahai
Tejasvi Navaditamastu
Ma Vidvishavahai
Om Shanti Shanti Shanti

Tárá mantrája

Zöld Tara, a könyörületesség női formájú megtestesülései közül a tizenharmadik forma azért létesült, hogy megszüntesse a háborút és az erőszakot. Lama Tsultrim asszony mesél róla, hogyan zengesd.

Om Tare Tuttare Ture Vajra Dzwala Phat Phat Raksha Raksha Svaha

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top