nlc.hu
Horoszkóp

Létezik a 13. csillagjegy?

Ki az a titokzatos Kígyótartó? Létezik-e ilyen csillagjegy?

Hallottál már Ophiucusról, vagyis a Kigyótartóról?

Ha a tizenkét állatövi jegyet vesszük alapul, akkor, ha mondjuk valaki március másodikán született, akkor Halak, ha július kilencedikén, akkor Rák, ha pedig mondjuk szeptember huszonhetedikén, akkor Mérleg. Rendszeresen felbukkan azonban egy olyan felvetés, hogy nemcsak egytucatnyi csillagjegy van, hanem van egy tizenharmadik is, és emiatt főként azoknak főhet a feje, akik november legvégén, illetve december első felében születtek, az Ophiucus, vagyis a Kígyótartó csillagkép ugyanis a Skorpió és a Nyilas csillagkép közé ékelődik be, vagyis november 30. és december 17., illetve más források szerint november 29. és december 18. között uralkodik az égen. 

 Kígyótartó csillagkép

Fotó: Getty Images

De hol volt eddig a Kígyótartó, miért nem számoltak vele? Nos, nyilván nem most fedezték fel, például egyike volt annak a 48 csillagképnek, amit egy 2. századi csillagász, Ptolemaiosz felsorolt, ám hogy ki mit látott benne, az változó, a babiloni kultúra egy ülő istenséget vélt felfedezni a csillagokban, akiből a sumér vidékekről ismert ember felsőtestű, kígyó alsótestű Nirahaz lett, az ókori görögök számára viszont a csillagkép Apollón istent ábrázolta, amint hatalmas kígyóval küzd, későbbi azonban Ophiuchust Laokoónnal, a rómaiak gyógyító Aszklépioszt látták benne, a középkori iszlám csillagászatban pedig a csillagképet Al-Ḥawwa’, vagyis Kígyóölőként ismerték.

Röviden a Kígyótartó csillagkép létezik, az viszont tény, hogy nem lehet megfeleltetni egy állatövi vagy zodiákus csillagképnek sem, hiszen az ókori babilóniaiak, akiktől az asztrológia ezeket kölcsönvette csillagjegyként, egyszerűbbnek találták az égboltot tizenkét és nem tizenhárom egyenlő részre osztani, így nem igazán vették figyelembe, hogy ott világít még néhány csillag, ami egy kígyóval körbefont férfit formáz. És itt fontos megjegyezni, hogy a csillagjegyeket egyébként sem lehet teljesen összehangba hozni a csillagképekkel, hiába kapták ezekről a nevüket, és ennek több oka is van.

„A csillagképek különböző méretűek és alakúak, így a Nap mindegyiknél más-más időt tölt. A Földtől a Napon keresztül húzott vonal 45 napig mutat a Szűzre, de csak 7 napig mutat a Skorpióra. A babilóniaiak, hogy 12 hónapos naptáruknak megfeleljen a beosztás, figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a Nap valójában nem 12, hanem 13 csillagképen halad keresztül, majd a 12 csillagképhez azonos időtartamot rendeltek” – írta a NASA, ami asztrológiával ugyan nem, asztronómiával viszont elég komolyan foglalkozik.

Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy a tropikus (nyugati) asztrológia nem bizonyos állócsillagokhoz, hanem a mindenkori tavaszi napéjegyenlőséghez viszonyít. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének, akik igenis számolnak vele tizenharmadik csillagjegyként. De mit érdemes tudni arról a jegyről, ha szeretnénk hinni abban, hogy létezik? Az alapján, hogy mit olvastak ki az emberek ebből a csillagképből, a Kígyótartóknak erős kapcsolatuk van a spirituális világgal és fontos számukra a gyógyulás, gyógyítás.

Mivel az Ophiuchus jegy a Skorpió és a Nyilas közé esne, ezért mindkettő hatással lehet rá, ez alapján feltételezhetjük, hogy titokzatos, de egyúttal szenvedélyes, céltudatos és erőteljes kisugárzással rendelkező emberek azok, akik ezekben a napokban születtek, emellett valószínűleg jó szerencsével, kalandvággyal és remek humorérzékkel vannak megáldva, és igazságérzetük miatt nem biztos, hogy magukban tudják tartani a véleményüket. Intenzív személyiségüknek persze lehet árnyoldala is, féltékenyek, arrogánsak, önzőek és indulatosak lehetnek.

És mi a helyzet a szerelemmel?  Valószínűleg olyan partnereket keresnének, akikkel együtt tudnak fejlődni, akik nem riadnak vissza az igazságtól vagy félelmektől, bármennyire fájdalmas lehet szembenézni azokkal. Feltételezhetjük azt is, hogy szeretik a szerelmet, a szenvedélyt, hogy mások szemében nagyon igézőnek és csábítónak tűnnek, és könnyen bűvkörükbe vonnak másokat. Mivel állatövi jegyként nem lehet rá tekinteni, nehéz megmondani, de valószínűleg erősen kompatibilis a tűzjegyekkel (Kos, Oroszlán, Nyilas) és a vízjegyekkel (Rák, Skorpió, Halak) is, illetve erős kapocs alakulhat ki a diplomatikus Mérlegekkel és az ambiciózus Bakokkal is.

(Forrás: CNN/Bustle)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top