Csodálatos húsvéti kalács Olaszországból: a Colomba

nlc | 2019. Április 14.
Ha már unjuk a sima fonott kalácsot, vagy csak szeretnénk kimaxolni a kalács témát, akkor idén húsvétkor vigyünk egy kis csavart a reggeli kalácsozásba, és készítsünk gazdagon megszórt, mandulás, kandírozott narancsos verziót. Ezzel az olasz húsvéti kaláccsal garantáltan tarolni fogunk.

A Colomba, az olaszok kihagyhatatlan húsvéti kalácsa, ami minden családban ott van az ünnepi, megterített asztalon. A Colomba szó jelentése magyarul: galamb, a galamb pedig a béke és az újjászületés szimbóluma Noé és az özönvíz óta (a Noé bárkájára olajággal a csőrében visszatérő galamb volt a jel, hogy az özönvíz véget ért).

A mi fonott, húsvéti kalácsunkkal ellentétben, itt nem kell ugyan fonatokkal bűvészkednünk, de nem árt némi kézügyesség. A megkelt tésztát ugyanis galamb alakúra kell formáznunk sütés előtt. Papír sütőforma híján, ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Megnyugtatásul: az Olaszországban kapható húsvéti kalácsok is csak elég nagy képzelőerővel nevezhetők galamb alakúaknak. A lényeg az ízesítés, a tészta tökéletes állaga és hogy végeredményben ez egy házi készítésű húsvéti kalács lesz, ami nagyban növeli az eszmei értékét.

Húsvéti kalács hozzávalói:

Húsvéti kalács elkészítése:

Így készül tehát az olasz variáció, de a húsvéti kalácsot ezerféleképpen fel lehet még dobni: mazsolával, csokoládéval, gluténmentesen vagy pisztáciával. A töltött húsvéti kalácsokat se hagyjuk figyelmen kívül: sok gyümölccsel, olajos magvakkal esetleg sonkával megpakolva.

Exit mobile version