nlc.hu
Húsvét

Így oszd be a húsvéti előkészületeket!

Mit mikor csináljunk? Így időzítsük a húsvéti előkészületeket a konyhában!

A húsvéti konyhai teendők megtervezéséhez fontos ismernünk az ételek eltarthatóságát. Így készülhetsz elő az ünnepre, hogy a húsvét már valóban a pihenésről szóljon.

Az év első igazi megpihenését mindig a húsvét jelenti, ami 2017 óta immár hivatalosan is négynapos ünnep. Ha azt szeretnénk, hogy valóban a pihenés jegyében teljen a hosszú hétvége, és van rá időnk-energiánk, szépen előkészülhetünk az ünnepre. Így szinte csak teríteni és tálalni kell a piros betűs ünnepen.

A keresztény hagyomány szerint nagypéntek már nem szólhat a munkáról: „nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise” – szól a katolikus intelem.

Vallási szokásoktól függetlenül is úgy igazi az ünnep, ha ezek a napok már nem a konyhai sürgés-forgásról szólnak. A húsvéti menü különösen alkalmas is arra, hogy előre dolgozzunk vele, és az ünnepen már csak elő kelljen venni a megfőzött, megsütött, előre kikevert finomságokat.

De melyik étellel kezdjük a munkát, és hogyan osszuk be a húsvét előtti időt?

A kalács annál jobb, minél frissebb! / MelindaSiklosi, Getty Images

A kalács annál jobb, minél frissebb! / MelindaSiklosi, Getty Images

Sütemények

Az aprósüteményekkel lehet a legjobban előkészülni, de nézzük csak részletesebben:

  • Kekszek, szárazsütemények: akár 2 héttel fogyasztás előtt is megsüthetők.
    Tárolás: légmentesen záródó dobozban.
  • Habcsókból készíthetünk tojásokat, nyuszit, répát, fészket, nagyon jól mutat a húsvéti asztalon. A habcsókról tudni kell, hogy a levegőn tartással kiszárad, és szép dekoráció maradhat belőle, gondoljunk csak a karácsonyfa habcsók-díszeire. Ha szeretnénk eltárolni, párás helyre nem kerülhet. A habcsók cukortartalmát ugyanis megolvasztja a nedvesség, ami miatt ragadós lesz a sütemény. Ez csak a cukortartalma miatt van, amit megolvaszt a nedvesség szépen lassan és ragadóssá válik.
    Tárolás: légmentesen záródó dobozban, szalvéta nélkül, hogy ne ragadjon bele.
  • A keverttésztás sütemények, banánkenyér is jól bírják, 4-5 napig eltarthatók.
    Tárolás: hűvös, hideg helyen, letakarva vagy alufóliába csomagolva Egy hűvös kamra is megfelelő lehet.
  • A gyorsan romlandó alapanyagokat tartalmazó, például tojásos, vajas, tejszínhabos vagy sajtos sütemények eltarthatósága rövidebb, de mivel ezek felfőzött alapanyagok, ez hosszítja az eltarthatóságukat, legfeljebb 2-3 nappal fogyasztás előtt elkészíthetők.
    Tárolás: hűvös, hideg helyen, letakarva. Egy hűvös kamra is megfelelő lehet.
  • A kifejezetten nedves tésztájú vagy töltelékű, illetve friss gyümölcsös sütemények romlandók, ezenkívül penészesedésre is hajlamosak. Legfeljebb 1-2 nappal fogyasztás előtt süssük meg.
    Tárolás: folyamatosan tartsuk hűtőben.
Répatorta, az új húsvéti kedvenc / Fotó: Gingagi, Getty Images

Répatorta, az új húsvéti kedvenc / Fotó: Gingagi, Getty Images

Ha cukrászdából rendelünk, a HACCP előírás szerint a torták és töltelékes sütemények
0 és +5 fokos hűtőben való tárolás esetén a rendelés teljesítésének időpontjától számított 48 óráig,
+14 fokos helyiségben való tárolás esetén a rendelés teljesítésének időpontjától számított 24 óráig eltarthatók.
25 fok felett egy tejterméket tartalmazó tortára mindössze három óra szavatossági időt mondanak a cukrászok.

nlc tipp: Sütemények két fázisban

Ha több rétegű vagy töltött süteményt készítünk, olyan módon is előkészülhetünk, hogy megsütjük a tésztát, és csak a fogyasztáskor töltjük be. Jó példa erre a sajtos roló. Ha a rolókat betöltve akarjuk napokig tárolni, be fog nedvesedni a tészta, elveszíti az állagát. A leveles tésztából készülő kis „kürtőket” előre kisüthetjük (ez a nagyobb munka), és a sajtos krémmel fogyasztás előtt töltsük csak be. Sőt, a krémmel is előkészülhetünk, ha nem akkor akarunk bajlódni vele, amikor már vendégek érkeznek. A krémet még a habzsákba is betölthetjük, és csak a végső fázis előtt egy órával vegyük ki a hűtőből a sajtos rolók befejezéséhez. A piskótatészta szintén remekül előkészíthető. Korábban lesüthetjük a piskótát egy tortához vagy süteményhez, és fagyasszuk le. A kiolvasztás úgy történjen, hogy a frissen tartó fóliában lefagyasztott piskótalapokat először tegyük át a hűtőbe, és ha már nem fagyos, akkor állítsuk össze belőle a réteges süteményt vagy tortát.

Húsvéti sonka

A húsok és tojás esetében is kiemelt fontosságú, hogy az eltarthatóság akkor érvényes rájuk, ha valóban friss áruból dolgoztunk. Ez esetben a sonka megfőzése után egy hétig még biztonsággal fogyasztható, amennyiben a sonkát hűtőben tároljuk.

Ha túlméreteztük az adagot, fagyaszthatjuk is. Ez esetben legfeljebb 2 hónapig tárolhatjuk mélyhűtőben.

Húsvéti sonka szép márványozottsággal / Fotó: dulezidar, Getty Images

Húsvéti sonka szép márványozottsággal / Fotó: dulezidar, Getty Images

A főtt tojás ne maradjon kint az asztalon!

Ha tojást festettünk, joggal érezhetjük úgy, hogy miután órákig foglalkoztunk a festéssel, díszítéssel, nem szeretnénk elrejteni a hűtőszekrényben, hanem gyönyörködnénk bennük.

Két lehetőség van. A Nébih útmutatója szerint a festett főtt tojás legfeljebb 2 órán keresztül tárolható szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Így tehát vagy beáldozzuk a legmutatósabb tojásokat, amelyek díszül szolgálnak az asztalon és nem esszük meg. Vagy pedig az étkezések alkalmával kitesszük őket az asztalra gyönyörködni bennük, majd mennek a hűtőbe – így megőrizve a szavatosságukat.

  • Akár festünk tojást, akár nem, hűtés előtt meg kell várni a tojások kihűlését, de az élelmiszer-biztonsági előírás szerint maximum két órát tölthetnek el szobahőmérsékleten, ezután hűtőbe kell tennünk őket. A héj óvja a tojásokat, tovább marad frissen, nem színeződik el, és így más ételek illatát sem szívja magába a tojás.
  • Amennyiben hámozott tojásokat szeretnénk eltárolni, tasakban vagy jól záródó műanyagdobozban tudjuk hűteni őket.
  • A főtt tojás 5 Celsius fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten 7 napig eltartható és fogyasztható.
  • Fagyasztásra csak a tojássárgája alkalmas, a mélyhűtőben ugyanis gumissá válik a tojás fehérjéje.
Szépen sikerült húsvéti tojások / Fotó: GaborBalla, Getty Images

Szépen sikerült húsvéti tojások / Fotó: GaborBalla, Getty Images

Egy különleges eljárás: 2 hónapig is eltartható ecetes főtt tojás

Főzzük meg a tojásokat, és hagyjuk kihűlni. Ezután hideg vízben jól mossuk át, akár kis kefét is használhatunk hozzá. Azért fontos kihűteni, hogy ne repedjen meg a héja a hőmérséklet-különbség miatt. Míg hűl, vegyünk elő egy fazekat, és készítsünk ecetes oldatot a tojások tárolásához: 250 ml ecetet és 250 ml vizet keverjünk össze, adjunk hozzá egy csapott evőkanál sót, és be is ízesíthetjük (ez a lépés nem kötelező). Tehetünk bele egész gerezd fokhagymákat és egész borsot. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Csírátlanított, steril üvegre lesz ezután szükségünk. Az üvegbe helyezzük bele óvatosan a tojásokat és a folyadékot, zárjuk le légmentesen, ezt duplán is ellenőrizzük, nehogy megromoljon a tartalma. Ezzel a módszerrel két hónapig is eltartható, és a tojásoknak finom, nem kellemetlenül savanyú íze lesz. Az üveg kinyitása után 1-2 napon belül fogyaszthatók a tojások!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top