nlc.hu
Húsvét

Ezzel a trükkel tesztelheted a tojás frissességét

Az egyszerű módszer, amivel gyorsan ellenőrizheted, hogy friss-e a tojás

Beszerezted már a tojásokat húsvétra? Még jó pár napunk van az ünnepig, érdemes lehet letesztelni a frissességüket főzés előtt.

A tojás kényes élelmiszer, ezért is szigorúan ellenőrzött a lánc, amíg a termelőtől az asztalunkra érkezik. Jó idő is eltelhet azonban, míg az alomból a kereskedőkhöz, majd a kosarunkba, otthonra, végül a tányérunkra kerül az étel. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal előírása szerint a „minőség-megőrzési ideje a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet”.

Az éves tojásfogyasztásunk 10-11 százaléka húsvétra esik – közölte az adatot néhány évvel ezelőtt a Baromfi Termék Tanács. Ezekben a hetekben 30-35 százalékkal megnő a termékre a kereslet, és sokan előre készülve az ünnepre, már korábban bevásárolnak; vagy éppen házi tojást vesznek, nem hivatalosan bejegyzett termelőtől.

Tojások dobozban

Tojások dobozban / Fotó: Gerard Lynch, Getty Images

Nem mindegy azonban, hogy hány napos tojásból főzünk húsvéti tojást vagy más tojásos húsvéti ételeket. A festett húsvéti főtt tojás esetében például joggal szeretnénk gyönyörködni benne, az asztalt ékesíteni vele. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a megfőzött húsvéti tojás a különböző tárolási módok szerint meddig fogyasztható.

A húsvéti főzés előtt ajánlott ellenőriznünk, hogy mennyire friss a tojásunk. E célból még a NÉBIH is a vízbe merítős tesztet ajánlja. Így járjunk el:

  • Felhasználás előtt a tojást engedjük bele egy pohár vízbe.
  • Egy dobozos termék különböző almokból származó tojásokat tartalmazhat. A tesztet tehát egyesével végezzük el a tojásokon, mert
    mutatkozhatnak különbözőségek.
    • A friss tojás lesüllyed a vízben.
    • Köztes eredmény is mutatkozhat: ha a tojás csúcsa az edény aljához közelít, de függőlegesen megfordul, kb. 10-14 napos lehet. Ekkor még tökéletesen jó, de számoljuk rá a tárolás és elkészítés utáni napokat a fogyaszthatóságát illetően.
    • Az állott, kidobandó tojás a víz felszínén lebeg.
Tojásfrissesség-teszt

Három stáció / Fotó: Arthit Pornpikanet, Getty Images

Feltörés után is egyértelmű jeleket mutat az élelmiszer: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyik, vagy gyanús a színe és a szaga, dobjuk ki. Több tojás feltörése esetén érdemes külön edénybe felütni az újabb tojást, hogy amennyiben romlott, nem keveredjen össze a frissekkel.

További NÉBIH-ajánlások a tojás otthoni tárolásáról és tisztításáról:

  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
  • Ha szennyezett a tojás, próbáluk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk le, és alaposan öblítsük le.
  • A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom mellett, 2-18 Celsius fok között), vagy hűtőszekrényben tároljuk. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top