nlc.hu
Gasztro

8 élelmiszer, ami sosem romlik meg

Tudtad? Ez a 8 élelmiszer sosem romlik meg

Gyakorlatilag bármeddig elállnak, azaz ők tartoznak a hosszan eltartható élelmiszerek csoportjába.

A legtöbb hosszan eltartható élelmiszer csomagolásán minőségmegőrzési idő van (ezt nem keverjük össze a fogyaszthatósági dátummal) feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a gyártó meddig tudja a termékek minőségét változatlan formában garantálni. A minőségmegőrzési időn túl az élelmiszer fogyasztható marad, de az íze, színe és állaga már nem biztos, hogy olyan lesz, mint amit elvárnánk vagy amit megszoktunk.

Hosszantartó élelmiszerek

Fotó: Getty Images

Mutatunk néhány jól ismert élelmiszert, amelyek gyakorlatilag bármeddig eltarthatók!

Méz

A méz idővel kikristályosodik, de ettől még fogyasztható. A méz az az élelmiszer, ami soha nem romlik meg. Nagyrészt cukorból és 17 százalék vízből áll, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok és gombák elszaporodásához. A méz dehidratálja a baktériumokat, így azok nem tudnak megtelepedni benne.

Cukor

A fehér és a barna cukor is korlátlan ideig felhasználható, csak a tárolásra kell odafigyelni: légmentesen, fénytől, hőtől és nedvességtől kell védeni, hogy megőrizze minőségét.

Fehér rizs

Magasabb olajtartalma miatt a barna rizs 3-4 hónap után romlásnak indulhat, addig a fehér rizs légmentesen zárható tárolódobozban 10 évig is eláll.

A só elpusztítja a romlásért felelős baktériumokat, így nem romlik meg, Ha azonban hozzáadott összetevőket, például jódot tartalmaz, az lecsökkentheti eltarthatósági idejét.

Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő is végtelenségig megőrzi minőségét, csak ne érje fény, meleg, nedvesség.

Ecet

Savas jellege miatt a sima fehér ecet határozatlan ideig eltartható, de más ecetfajták (például borecet vagy almaecet) színe és megjelenése megváltozhat, ami a szakemberek szerint nem jelent semmit, ecet továbbra is tökéletesen használható lesz.

Húsleveskockák

A húsleveskockában rengeteg a só, és ennek a magas sótartalomnak köszönhetően nem romlik meg. Tehát a fiókban hagyott több éves húsleveskockát bármikor felhasználhatjuk, a levesünk ugyanolyan finom lesz tőle.

Tejpor

A tejpor minőségmegőrzési ideje 2 és 10 év között van. Ha hűvös (15 Celsius-fok alatti) helyen tároljuk, ennél tovább is eláll, a fagyasztóban pedig bármeddig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top