A torma legalább annyira hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás és a sonka. A legtöbben csak ecetesen falatozzuk a húsvéti reggelihez, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lehetne szuper ebédet, vagy vacsorát készíteni belőle!
Tormás töltött tojás
A kaszinótojás után szabadon itt a tormás töltött tojás. Tény, nem olyan extrém, mint a tormás fagylalt, de pikáns íze miatt egyértelműen kiemelkedik az ünnepi menüsorból.
Hozzávalók:
- 30 dkg torma lereszelve
- 7-8 db tojás
- 10 dkg majonéz
- 5 dkg tejföl
- snidling, só, bors
Elkészítés:
Első lépésként főzd meg a tojásokat! Körülbelül 12-13 perc elegendő lesz, majd, ha megfőttek, tedd őket hideg vízbe, és hagyd állni 5 percet – így könnyebben lejön majd a héjuk. Közben pucold meg a tormát, és reszeld bele egy tálba. Számíts arra, hogy ez a munkafolyamat nem lesz könnytől mentes, cserébe alaposan kitisztulnak az orrjárataid.
Adj a tormához majonézt és tejföld, majd sózd, borsozd. A megpucolt tojásokat vágd félbe, kanalazd ki a sárgájukat, és add a tormás krémhez, végül alaposan keverd el. Ez után már csak vissza kell töltened a krémet a tojásokba, és snidlinggel megszórni a tetejüket. Retekkel, sonkával tálald!
Retró tormás sonkatekercs újragondolva
Ki ne emlékezne a sonkatekercsre, ami a 70-es, 80-as években hódította meg a magyar ebédlőasztalokat?! A sikere a mai napig tart, így ez a klasszikus sem maradhatott ki a kedvenc húsvéti tormás ételeink közül. Most annyi különbséggel készítjük el, hogy a gépsonka helyett húsvéti sonkába töltjük a krémet.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál ecetes torma
- 8-10 leheletvékony szelet húsvéti sonka
- 15 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál liszt
- szerecsendió, só, bors
Elkészítés:
Olvaszd fel a vaj felét egy lábasban, add hozzá a lisztet, és addig kevergesd, amíg aranysárga árnyalatot nem kap. A tűzről levéve add hozzá a hideg tejet és a tejszínt, keverd csomómentesre, sózd, borsozd, fűszerezd. Ezután újra tedd vissza melegedni, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyd kihűlni.
Ezt követően a vaj másik felét keverd hozzá a mártáshoz, adagold hozzá a tormát, és keverd el alaposan. Utolsó mozzanatként kanalazz krémet a sonkákra, majd tekerd fel őket. Voila, kész is a tormás sonkatekercs! Ha tartalmasabb ételt készítenél, arra is van tippünk: a tormát töltsd csirkemellbe!
Frissítő tormasaláta
Ha te is élsz-halsz a tormáért, de vinnél némi csavart is a megszokott receptekbe, próbáld ki ezt a tormasalátát!
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 teáskanál ecetes torma
- 2 szál újhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál tejföl
- snidling,
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
Főzd a tojásokat 12 percig, majd hagyd őket kihűlni hideg vízben. Ha már langyosak, pucold meg őket, vágd félbe, és kanalazd ki a sárgájukat egy tálba. Add hozzá az egész apróra vágott vöröshagymát, és a felszeletelt újhagymákat, kanalazd bele a tormát, sózd, borsozd, szórd meg pirospaprikával, majd szórd meg snidlinggel. A tejfölt keverd el az olívaolajjal és a citromlével, végül öntsd a krémhez, amit alaposan dolgozz el. A tojások fehérjét vágd kisebb darabokra, és keverd a salátádhoz. Magában vagy kaláccsal és sonkával is isteni finom!