nlc.hu
Húsvét

Húsvéti sonka-, és csokiellenőrzés

Problémás húsvéti sonkákat találtak, több is megbukott a teszten

Nagyító alatt az ünnepi asztal díszei. Nem mindennel voltak elégedettek a szakemberek.

Idén is „lecsaptak” az Innovációs és Technológiai Minisztérium minőségellenőrei a húsvéti termékekre. Mint az ellenőrzésből kiderült, a csokinyulak, -csibék és -tojások az elmúlt években megszokott formájukat hozták, mindegyik megfelelt a laborvizsgálaton, ahogy a pálinkák is. Az idén vizsgált 60 termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze 5 sonka sótartalmával volt probléma.

Csokiteszt

A 20 vizsgált húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak. Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb 5 százalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel.

Pálinkateszt

A 20 pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben a tájékoztatásban foglaltaktól.

sonka

Készülnek a húsvéti füstölt kötözött sonkák Baján (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Sonkateszt

Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5 százalék, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A vizsgált 20 sonka közül 4 nyers és 1 főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket.

A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók. 

(MTI)

Készülj a húsvétra az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top