Kollár Gyula, a Tanya Bisztró Dunapataj szakácsa megmutatta a Mokkában, hogyan is kell a húsvéti asztalra varázsolni a finom, házi fogásokat, többek között a tejszínes, tormás sonkalevest, amely egy darab sonkával vagy csülökkel és friss tormával az igazi.
Így készül a húsvéti sonkaleves tormával
A sonkát megfőzzük. Ha megpuhult, felkockázzuk. A sonkát csak a végén adjuk hozzá, mert azt már nem kell megfőzni. Az íze, a leve benne van az alaplében.
Egy fazékba olajba tesszük a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Ezután a vajon “lehúzatott” zöldséget belerakjuk az alaplébe és abban főzzük tovább. Liszttel és fűszerpaprikával megszórjuk, felöntjük a sonka főzőlevét.
Beletesszük a megpucolt és felkockázott burgonyát, a megmosott savanyú káposztát és a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.
A tejfölt kikeverjük a tormával. Liszttel és pár evőkanál levessel besűrítjük vele a levest. Adunk még hozzá egy pici citromlevet, és készre főzzük.
A tálalásnál még csepegtessünk rá egy pici citromot és szórjuk meg friss tormazölddel, ami pikánssá és csípőssé teszi a levest.
(A pontos hozzávalókról itt olvashatsz!)