nlc.hu
Húsvét

Hónyulak készültek a húsvét előtti havazásban

Áprilisi havazás: hónyulakkal készülnek a húsvétra északkeleten – fotók

Sokan kihasználták az áprilisi télben rejlő kreatív lehetőségeket, és hónyulakat építettek húsvét előtt.
Hónyulak az áprilisi hóesés után

Csütörtökre jelentős havazást jósoltak a meteorológusok az ország északkeleti részére, és az előrejelzés be is jött: az intenzív havazásnak köszönhetően a hótakaró több helyen elérte az 5 centiméteres vastagságot, de volt, ahol 10 centinél is több hullott.

Sok helyen kihasználták a szokatlan április időjárásban rejlő kreatív lehetőségeket, és hónyulak építésével hangolódtak a húsvéti ünnepre. Lássuk a legjobbakat!

Jövő héten szóhoz juthat a tavasz is

Péntek reggel a meteorológiai radarképek szerint az ország keleti részén sok helyen továbbra is havazott. Péntekre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki havazás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. A következő napokban ilyen időjárás várható: 

Pénteken az északkeleti országrészben, kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében (illetve Hajdú-Bihar megye északkeleti felén, valamint Borsod keleti, északkeleti részén) délelőttig további havazás várható, mely fokozatosan veszít majd intenzitásából – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Az említett térségekben még legfeljebb néhány cm friss hó hullhat délelőttig. Így a Nyírségben, illetve Hajdú északkeleti részén síkvidéken is összességében (a csütörtökön lehullott mennyiséggel együtt) 10-15 cm-es, a Zempléni-hegységben akár ezt meghaladó vastagságú hótakaró is összegyűlhet.

A Bükk és a Mátra térségében is időszakos havazásra lehet számítani délelőttig, arrafelé síkvidéken legfeljebb vékony, lepel – 1, 2 cm-es, a magasabban fekvő helyeken ettől több, összességében 3-7 cm-es hóréteg alakulhat ki. Napközben fokozatosan gyengül, illetve esőbe, havas esőbe vált a csapadék északkeleten is, ezt követően az éjszaka kialakult hótakaró erőteljesebben olvadni fog.

Szombaton nagyrészt borult lesz az ég. Több helyen előfordulhat eső, záporeső, főleg a nap első felében és elsősorban az északkeleti harmadban és a hegyekben havas eső, havazás is előfordulhat. Csak helyenként élénkül meg az északkeleti szél. Hajnalban általában -3, +4, délután 5, 11 fok valószínű – írja a Kiderül.hu.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható. Elszórtan alakulhat ki zápor. Az északi szél a Dunántúlon megélénkül. Hajnalra -2, +4 fok közé hűl le, délután 9 és 14 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn felhőátvonulásokra számíthatunk általában többórás napsütéssel. Helyenként előfordulhat zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában -1, +5, a maximum 12 és 17 fok között alakul.

Kedden gyengén felhős lesz az ég, de nyugat felől fokozatosan vastagszik a felhőzet. Helyenként előfordulhat eső, záporeső. A délnyugatira, majd az északnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 0, +5, a csúcsérték 13 és 18 fok között alakul.

(Kiemelt kép: Facebook/Krisztián Koleszár; Dienes Judit Mankovicsné)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top