nlc.hu
Utazás

Komoly havazás várható április 6-án

Áprilisi tél: komoly havazás várható, készenlétben a hókotrók

Öt-tíz centiméter hó hullhat az északkeleti országrészben, fokozott óvatosságot kérnek az autósoktól.
Hókotró a havas úton a behavazott Bakonyban, Bakonyszentlászló határában 2023. január 22-én

Figyelmeztetést tett közzé az autósok számára Magyar Közút, mert a friss meteorológiai előrejelzések szerint a tavaszi iskolai szünet első napján, csütörtök délutántól Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék síkvidéki területein 5 centimétert is meghaladó friss hó hullhat, sőt, a Zempléni-hegységben akár ennek duplája is leeshet. A havazás ráadásul egészen péntekig át is húzódhat.

Az érintett térségekben a Magyar Közút újra csatasorba állította a téli munkák során bevethető gépeit, így a következő napokban 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzik majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

A sofőröktől extra figyelmet kérnek, mert az autósok döntő többsége már lecserélte a téli gumikat nyárira, ám ezek tapadása teljesen más a télies időjárási viszonyok mellett.

Azt tanácsolják, hogy érdemes a megszokottnál is nagyobb követési távolságot tartaniuk az autósoknak, vezessenek lassabban, hogy biztonságban elérjék úti céljukat.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést havazás miatt, mert 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön délelőtt északkelet felől egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon csapadékzónája éri el az országot, melynek hatására az északkeleti országrészben változó intenzitású havazás valószínű egészen péntek reggelig.

Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében (illetve Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, valamint a Bodrogközben) több centiméteres, egyes forgatókönyvek alapján akár síkvidéken is 5 centimétert meghaladó friss, olvadozó hóréteg összejöhet péntek reggelig. A Zempléni-hegységben 10 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Hozzáteszik, hogy a fagypont körüli hőmérséklet miatt a várható hómennyiség előrejelzése nagyon bizonytalan.

Az előrejelzések szerint húsvétkor sem lesz kegyes velünk az időjárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top