nlc.hu
Húsvét

Húsvéti detox

Húsvéti méregtelenítés a tested és lelked egészségéért

Elég mindössze néhány praktikát bevetned, és nem csupán egészségesebb, de sokkal harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb is lehetsz!

A húsvét az újjászületés, a megújulás időszaka, és nem csupán vallási értelemben, hanem a természet újjáéledése és a tavaszi újrakezdés szempontjából is. Ma már egyre kevésbé jellemző, hogy nagyböjtbe kezdenénk, a megtisztulás iránti vágy viszont így vagy úgy, de legtöbbünkben dolgozik. Egy jól szervezett detoxprogram segíteni tud abban, hogy testi, lelki, mentális energiád is újratöltődjön. És nem is olyan nehéz kivitelezni, mutatunk hozzá pár hasznos ötletet.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Törődj a testeddel

Pontosan tudjuk, hogy sokat tehetünk egészségünkért, ha csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, helyette pedig a friss alapanyagok, illetve a zöldségek és gyümölcsök felé fordulunk. A mozgás, a megfelelő hidratáltság és a jó minőségű, megfelelő mennyiségű alvás mind egymást és szervezeted támogató lépések ahhoz, hogy sokkal jobban érezd magad a bőrödben. Ha ezek hatását szeretnéd felturbózni, akkor bőven van miből válogatnod hozzá.

Céklaturmix: A cékla kiválóan támogatja a máj méregtelenítő funkcióit és még antioxidánsokban is gazdag. Turmixolj össze egy közepes fej céklát egy almával, kis darab gyömbérrel, kevés citromlével és vízzel, és már kész is a tökéletes koktél.

Gyömbértea: A gyömbér serkenti az emésztést, csökkenti a gyulladást és támogatja az immunrendszert. Fogyaszthatod forró vízben áztatva is, de ha úgy jobban esik, akkor egyszerűen tedd bögrédbe a filter mellé, amikor készíted a teádat, és hagyd 10 percig lefedve ázni benne.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Brokkolicsíra: A brokkoli csíra sulforaphant tartalmaz, ez pedig méregtelenítő és rákmegelőző hatással rendelkezik. Salátába vagy akár szendvicsbe téve is fogyaszthatod.

Friss zellerlé: A zellerlé tisztítja a vért, segít csökkenteni a vérnyomást, ezenfelül pedig támogatja a máj méregtelenítő funkcióit. Már naponta 1 pohár is nagyon jótékony hatású.

Almaecet: Serkenti az emésztést és támogatja a méregtelenítést, még fogyókúrázáshoz is ideális társad. Keverj egy teáskanállal egy pohár vízbe, és étkezések előtt idd meg.

Ápold a lelkedet

A testi megújulás mellett legalább ennyire fontos lelki és érzelmi harmóniánk megteremtése. A húsvéti időszak kiváló alkalom arra, hogy megszabadulj a lelki terhektől és támogasd belső egyensúlyodat.

Meditáció és mindfulness: A napi meditáció vagy mindfulness gyakorlatok segítenek csökkenteni a stresszt, javítják a koncentrációt és elősegítik a belső béke megteremtését. Elég csupán 10 percet szánnod rá naponta, máris jelentős változásokat fogsz tapasztalni. Ha kezdő vagy a témában, akkor interneten számtalan magyar nyelvű, vezetett meditációs videót is találhatsz, amely segíteni fog.

Napló: Még ha furcsán is hangzik, érdemes elkezdeni naplót írnod. Gondolataink, érzéseink és céljaink papírra vetése segít jobban megismerni magunkat, megérteni érzéseinket és meghatározni azt, miben, miért és hogyan szeretnénk változtatni.

Kreatív hobbi: Az olyan kreatív tevékenységek, mint a festés, írás vagy egy bútor felújítása csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, ráadásul külön örömöt nyújt maga az alkotás élménye is.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Kirándulás: A természet ilyenkor különösen gyönyörű. Ha szánsz időt és alkalmat arra, hogy akár kirándulás, akár egy kiadósabb séta keretében élvezd a madarak csicsergését, gyönyörködj a virágzó fákban és a fejlődő rügyekben, akkor annak nem csupán testedben, hanem mentális egészségedben is érezheted előnyeit.

Hálanapló: Akár napló formájában, akár csak gondolatban esténként vess számot azzal, mi mindenért lehetsz hálás az adott napon. Legyen szó akár egy olyan apróságról, mint hogy ötöst kapott a gyereked, akár arról, hogy jól esett egy beszélgetés valamely barátoddal, rá fogsz jönni, milyen fontosak még a pici örömök is, melyeket értékelni tudsz.

Digitális detox: Csökkentsd tudatosan a monitor előtt töltött időt. Telefonod helyett inkább koncentrálj egy jó könyvre, egy sétára vagy egy beszélgetésre, de akár pusztán gondolkodásra vagy zenehallgatásra is fordíthatod ezt az időt. Jó hatással lesz belső egyensúlyodra, javítja mentális fókuszodat és segít, hogy csökkentsd az információtúlterhelésedet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top