nlc.hu
Húsvét

A legfurcsább húsvéti hagyományok

Ebben a 9 országban vannak a legőrültebb húsvéti hagyományok

Szerte a világon számos olyan húsvéti tradíció létezik, amely elsőre talán furcsának hangozhat, azonban a hozzájuk köthető történetek már annál érdekesebbek. A világon létező 9 különös húsvéti hagyomány között pedig Magyarország is helyet kapott.

1. Ausztrália 

Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az erszényesnyulak egyre csak fogyatkozó populációjára, az ausztráliai cukrászok olyan csokikat alkottak meg, amelyek a kis nyúl alakját formázzák meg. Minden falat egy veszélyeztetett faj megmentését segíti elő. 

2. A világ legnagyobb húsvéti omlettje Franciaországban 

Húsvét hétfőn Haux lakói több mint 4500 tojást törnek fel egy hatalmas serpenyőbe, hogy egy hatalmas húsvéti omlettet készítsenek. Egy ilyen adagból több mint 1000 ember jóllakik.

Ez a világ tíz legőrültebb húsvéti szokása

Ez a világ tíz legőrültebb húsvéti szokása (Fotó: Getty Images)

3. Finnország

A Halloween igazán korán érkezik Finnországba, ugyanis ebben az időszakban a gyerekek boszorkánynak öltöznek és seprűnyéllel járják az utcákat, hogy csemegékre vadásszanak.

4. Dohányfák Pápua Új-Guineában

Az édes csemegék és a színes díszítések helyett az emberek a templomban lévő kis fáikat duhányrudakkal és cigarettával díszítik fel. Ezeket a húsvéti istentisztelet után adják át.

5. Keresztre feszítés és zászlózás a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken néhány katolikus húsvétkor vállalja, hogy „keresztre feszítsék”. Persze mindez csak imitálás, azonban úgy vélik, hogy mindez segít megtisztítani őket a világ bűneitől. A római katolikus egyház nem lelkesedik az ötletért, és aktívan próbálják visszaszorítani ezt a gyakorlatot, egyelőre sikertelenül.

6. Görögország

A húsvét világszerte ismert a sokszínű és díszített tojásokról, azonban Görögországban ez egyetlen egy színre redukálódott le, vagyis a pirosra. A piros az élet színét jelképezi, valamint Krisztus vérének ábrázolását. A tojás ősidők óta az élet megújulásának szimbóluma, a piros pedig a halál feletti győzelem üzenetét próbálja közvetíteni. 

7. Norvégia

A húsvét a „bűnözés” idejét jelenti Norvégiában. Ebben az időszakban a televíziós csatornák krimiműsorokat sugároznak, és egy csomó új detektívregényt készítenek, hogy még húsvét előtt megjelenjenek. Az emberek ilyenkor a kis hegyen lévő házaikba menekülnek, hogy ezekkel a műsorokkal töltsék a hétvégét.  

8. Új-Zéland

Míg a világ többi részén húsvéti tojásokra vadásznak, addig Új-Zélandon fegyvert ragadnak, hogy igazi nyulakra vadászhassanak. Ilyenkor több mint 500 vadász verseng a trófeáért. 

9. Csehország és Szlovákia

A helyi férfiak húsvétkor általában szalagokkal díszített fűzfa ostorokkal járják az utcákat, hogy megcsapkodhassák a lányokat. Ennek persze nem az a célja, hogy fájdalmat okozzanak egymásnak. A tradíciók szerint így kívánnak egymásnak jó egészséget és szépséget. 

+1 Magyarország 

Külföldi szemmel furcsának tartják azt a magyarországi húsvéti szokást is, hogy a lányokat egy nagy vödörrel vízzel nyakon öntik (bár ezt egyre többen itthon is furcsának tartják). A locsolkodás hagyományos módja régen egy termékenységi rítus volt, a víz az egészséget, a megtisztulást és a termékenységet jelképezte. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top