nlc.hu
Húsvét

Húsvéti szokások a világ körül

Cigifától az óriás omlettig: a világ legfurcsább húsvéti hagyományai

Húsvét a világ körül: a világ legnagyobb omlettjétől az ausztráliai csokoládé erszényesnyúlig.

A húsvét a keresztény naptár egyik legfontosabb eseménye, és az egyik legkedveltebb ünnep. De a világ különböző tájain más, olykor igen furcsa szokásokkal találkozhatunk húsvétkor.

Húsvéti erszényesnyúl Ausztráliából

Ausztráliában a nyulak a múltban nem tartoztak a kedvelt állatok közé, nagy természpusztító hírében álltak – ez az egyik oka annak, hogy az ausztrálok a húsvéti nyuszi helyett saját őshonos erszényesüket, a bilbit várják húsvétkor.

Húsvéti bilbi csoki Ausztráliában (Forrás: Getty Images)

Húsvéti bilbicsoki Ausztráliában (Forrás: Getty Images)

A nagy húsvéti nyuszivadászat Új-Zélandon

Új-Zélandon sem kedvelik a nyulakat, ugyanis míg a világ többi része a ház körül elrejtett húsvéti tojásokat keresgéli, addig itt több száz vadász fegyverrel indul az éves Nagy Nyuszivadászatra. A szokás lényege, hogy megszabadítsák a mezőgazdasági területeket az invazív kártevőktől, azaz a nyusziktól, ezért húsvétkor pénzdíjért küzdenek meg a nyulakkal a vadászok.

Keresztre feszítés a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken a hívő katolikusok között sokan a húsvéti önfeszítés és önostorozás gyakorlatát követik. Úgy gondolják, hogy ez segít megtisztítani őket a világ bűneitől. A római katolikus egyháznak nem tetszik ez az ötlet, és aktívan próbálja visszaszorítani ezt a gyakorlatot, nem sok sikerrel.

Hívő katolikus férfi valódi keresztre feszítés közben 1994 áprilisában a Fülöp-szigeteken. (Fotó: Gianni GIANSANTI/Gamma-Rapho via Getty Images)

Egy katolikus férfi valódi keresztre feszítés közben 1994 áprilisában a Fülöp-szigeteken (Fotó: Gianni Giansanti/Gamma-Rapho via Getty Images)

A világ legnagyobb húsvéti omlettje Franciaországban

A dél-franciaországi Bessières több mint 40 éve követi azt a hagyományt, hogy húsvét alkalmából a város főterén egy óriási, 15 ezer tojásos omlettet készítenek. Az előkészületekhez hatalmas tüzet gyújtanak, és több mint 50 önkéntes segít feltörni a tojásokat az ünnep előkészítéséhez. A helyi szakácsok összefognak, hogy elkészítsék a gigantikus omlettet, amelyet megosztanak a 10 ezer néző között, akik összegyűlnek, hogy megünnepeljék a húsvétot.

Húsvéti boszorkányok északon

Finnországban a gyerekek húsvéti boszorkánynak öltöznek, hogy házról házra járva cukorkát, csokitojást gyűjtsenek, cserébe díszített barkacsokrokat adnak a tavasz üdvözlésére és a gonosz szellemek elűzésére. A finneknél az is gyakori, hogy húsvétkor a tavasz és az új élet jelképeként rozsfüvet ültetnek cserepekbe.

Svédországban a családi ebéd alkalmával hagyományosan heringből, burgonyából és tojásból álló smörgåsbordot fogyasztanak. Svédország egyes részein nagyszombaton hatalmas máglyákat gyújtanak, hogy elűzzék a boszorkányokat.

Norvégiában pedig a bűnözés ideje a húsvét: a tévék krimisorozatokat adnak, és húsvét előtt rengeteg új detektívregényt jelenik meg. Az emberek országszerte a hegyi kunyhóikba mennek húsvétkor, és a hétvégét a krimiműsorokkal vagy könyvekkel töltik. Még a tejesdobozok oldalán is rövid detektívtörténetek szerepelnek ebben a szezonban. A szokást egy 1923-as, a bergeni vasúton játszódó krimi óriási népszerűsége váltotta ki.

Egy boszinak öltözött kislány csokitojásokat gyűjt a húsvéti hagyomány részeként Finnországban (Forrás: Getty Images)

Egy boszinak öltözött kislány csokitojásokat gyűjt húsvétkor Finnországban (Forrás: Getty Images)

Dohányfák Pápua Új-Guineában

Pápua Új-Guinea dzsungelében nem sok hasznát veszik a csokoládénak, ezért helyette a húsvéti fákkal ünnepelnek. Édesség vagy színes díszek helyett az emberek dohánnyal és cigarettával díszítik a fákat, sőt, a templomokat is cigivel díszítik fel, majd a sok dohányt a húsvéti istentisztelet után kiosztják a hívek között.

A húsvéti nyuszi pirosat lát Görögországban

A húsvét világszerte a sokszínű, díszített tojásokról ismert. Görögországban azonban csak piros tojásokat találunk. A piros ugyanis az élet színe, és egyben Krisztus vérének színe is. A tojás ősidők óta az élet megújulásának szimbóluma, a piros tojások üzenete pedig a halál feletti győzelem.

Csak piros lehet a tojás Görögországban (Forrás: Getty Images)

Csak piros lehet a tojás Görögországban (Forrás: Getty Images)

A lengyel férfiak féltik a bajuszukat

Lengyelországban a régi szokások szerint csak az asszonyok készítik és sütik a hagyományos húsvéti kenyeret. Úgy tartják, hogy ha a ház férfitagjai részt vesznek benne, akkor a bajuszuk megőszül, és a tészta nem kel meg.

Via

Ez is érdekelhet Színes tojások sorban a fűben. Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top