Az egyszerű módszer, amivel gyorsan ellenőrizheted, hogy friss-e a tojás

Haranghy Orsi | 2024. Március 23.
Beszerezted már a tojásokat húsvétra? Még jó pár napunk van az ünnepig, érdemes lehet letesztelni a frissességüket főzés előtt.

A tojás kényes élelmiszer, ezért is szigorúan ellenőrzött a lánc, amíg a termelőtől az asztalunkra érkezik. Jó idő is eltelhet azonban, míg az alomból a kereskedőkhöz, majd a kosarunkba, otthonra, végül a tányérunkra kerül az étel. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal előírása szerint a „minőség-megőrzési ideje a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet”.

Az éves tojásfogyasztásunk 10-11 százaléka húsvétra esik – közölte az adatot néhány évvel ezelőtt a Baromfi Termék Tanács. Ezekben a hetekben 30-35 százalékkal megnő a termékre a kereslet, és sokan előre készülve az ünnepre, már korábban bevásárolnak; vagy éppen házi tojást vesznek, nem hivatalosan bejegyzett termelőtől.

Tojások dobozban / Fotó: Gerard Lynch, Getty Images

Nem mindegy azonban, hogy hány napos tojásból főzünk húsvéti tojást vagy más tojásos húsvéti ételeket. A festett húsvéti főtt tojás esetében például joggal szeretnénk gyönyörködni benne, az asztalt ékesíteni vele. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a megfőzött húsvéti tojás a különböző tárolási módok szerint meddig fogyasztható.

A húsvéti főzés előtt ajánlott ellenőriznünk, hogy mennyire friss a tojásunk. E célból még a NÉBIH is a vízbe merítős tesztet ajánlja. Így járjunk el:

Három stáció / Fotó: Arthit Pornpikanet, Getty Images

Feltörés után is egyértelmű jeleket mutat az élelmiszer: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyik, vagy gyanús a színe és a szaga, dobjuk ki. Több tojás feltörése esetén érdemes külön edénybe felütni az újabb tojást, hogy amennyiben romlott, nem keveredjen össze a frissekkel.

További NÉBIH-ajánlások a tojás otthoni tárolásáról és tisztításáról:

Exit mobile version