Fantasztikus, hogy micsoda desszerteket varázsolhatunk a húsvéti asztalra anélkül, hogy be kellene izzítanunk a sütőt. A tavasz első idei friss terményei még váratnak magukra, ezért ilyentájt még olyan hozzávalókhoz vagyunk kénytelenek nyúlni, amelyek áttelelnek vagy egész évben elérhetők. A répatorta nem véletlenül lett új húsvéti kedvenc.
Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen készíthetünk trüffeleket, tortát és pitét is.
Narancsos-fehércsokis trüffel
Húsvét alkalmából tojás formájúra is gyúrhatjuk ezeket az ízletes trüffeleket. Ha gyerekeknek is kínálni fogjuk, ne narancslikőrt tegyünk bele, csak ugyanennyi narancslevet. Ha pedig nincs otthon narancslikőr, a masszához adhatunk narancslevet és egy viszonylag semleges ízű alkoholt, rumot például.
Kb. 30 trüffelt tudtok formázni az alábbi mennyiségből.
Hozzávalók:
- 300 + 130 g fehércsokoládé
- 100 g magas zsírtartalmú tejszín (35-38%)
- 40 g vaj
- 2 evőkanál narancslikőr
- Díszítés a tetejére: ehető virágok, tört pisztácia, mandula vagy más magvak, vagy kókuszreszelék
Elkészítése:
- Egy tálcára sütőpapírt borítunk.
- Egy kislábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a 300 g fehércsokoládét. Mikor olvad, hozzáadhatjuk a tejszínt is, és egy spatulával elegyítjük őket.
- Vegyük le a vízgőz felől, és adjuk hozzá a narancslikőrt (vagy a narancslevet és rumot).
- Ha van szilikonos trüffelkészítő formánk, töltsük bele a krémünket. Enélkül formázzunk tojásokat / golyókat belőle.
- 3 órára hűtőbe téve pihentetjük.
- A maradék 130 g fehércsokoládét szintén forró vízgőz felett megolvasztjuk, és a hűtőben megdermesztett trüffeleket belemártjuk.
- Csepegtessük le róla a felesleges csokoládét, majd a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket.
- Ekkor díszítsük őket a választott dekorációnkkal, majd további 1 órát dermesszük hűtőben, és el is készültünk.
Snickers-ihlette mogyoróvajas pite – sütés nélküli recept
Ezzel a pitével nem tévedhettek! Erőteljes ízek, extra krémesség, a sós és édes találkozása. Hihetetlen, milyen menő desszertet lehet alkotni anélkül, hogy bekapcsolnánk a sütőt.
A díszítéssel pedig el is szállhattok: a tört mogyoró mellett tehettek rá apróra tört kekszet vagy kis sós pereceket, pillecukrot vagy kis cukorkákat, csokoládéforgács vagy csíkokban lecsepegtethetitek olvasztott mogyoróvajjal vagy csokoládéval.
Hozzávalók:
- 28 dkg sós keksz (ízlés szerinti márka)
- 8 dkg vaj vagy kókuszolaj
- 250 g sós mogyoróvaj
- 150 ml habtejszín
- 220 g natúr krémsajt
- 115 gramm porcukor
- Feltét ízlés szerint: 40 g sós mogyoró és/vagy a fent írt feltétötletek
Elkészítése:
- Egy 28 cm átmérőjű piteformát béleljünk ki frissen tartó fóliával.
- A pitealaphoz daráljuk le vagy törjük fel morzsalékosra a sós kekszet. Egy lezárt szájú zacskóba téve szét is klopfolhatjuk.
- Egy serpenyőben kis lángon melegítsük-pirítsuk a vajjal vagy kókuszolajjal. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni, hogy ne forrón tegyük a pitealapba a vajas kekszet.
- Egy nagyobbacska keverőtálban dolgozzuk össze egy spatulával a szobahőmérsékletű krémsajtot és a porcukrot, majd adjuk hozzá a mogyoróvajat és a habtejszínt, és egy kézi robotgéppel addig keverjük, míg egyenletes állagú lesz.
- A pitealapba kanalazzuk a kekszalapot, és szépen elegyengetjük benne.
- Öntsük a mogyoróvajas tölteléket a kekszes alapra, spatulával egyengessük el, és frissen tartó fóliával fedjük le, így menjen be a hűtőbe kb. 3 órára, hogy megdermedjen. Ha sietünk, felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha rövidebb időre fagyasztóba tesszük.
- A már megdermedt pitét a legvégén ízlésünk szerint díszítsük!
Csokitojás mellett (vagy helyett) csokis trüffel
A csokitojások és csokinyuszik gyakran okoznak csalódást, ha nem az igazi, jól olvadós finom csokit rejti a zörgős papír. Mutatunk most egy csokitrüffelt, amit ti is elkészíthettek cukrásztudás nélkül. Ha nincs nagy gyakorlatod, biztosan nem úgy fognak kinézni a golyók (avagy tojások), ahogyan a képen látható, de az ízek mindenért kárpótolnak.
Ha nincs otthon kókuszlikőrünk, egy semleges ízű alkohollal pótolhatjuk, ez lehet fehér rum is. Kb. 30 trüffel jön ki az alábbi mennyiségből.
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé
- 50 g darált keksz
- 100 g porcukor
- 35 g kókuszreszelék
- 35 g vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- Ízlés szerint 3 evőkanál kókuszlikőr (vagy mással pótoljuk)
Elkészítése:
- Egy tálcára sütőpapírt borítunk.
- A kekszet ledaráljuk vagy aprítógépben egészen finomra őröljük.
- Előveszünk egy nagy keverőtálat. Az étcsokoládét nagyobb darabokra törjük, hozzáadjuk a vajat, és forró vízgőz felett megolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a 30 gramm kókuszreszeléket, a porcukrot, a kókuszlikőrt (vagy amivel pótoljuk) és a kekszmorzsát.
- Kézzel összegyúrjuk. Ha túl morzsalékos, egy pici vizet hozzáadhatunk.
- A masszából golyókat formázunk, és a sütőpapírral borított tálcára tesszük. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
- A kakaóport egy külön keverőtálba tesszük. A golyók felét belemártjuk, majd a hűtőben további egy órát dermesztjük.
Túrótorta gránátalmaszórással – sütés nélküli recept
Ez a recept olyan könnyű és friss, hogy ennél szebben nem is köszönthetnénk a tavaszt. Valójában egy minimalista desszert, de mint tudjuk, túróból soha nem elég!
Ha vaníliás cukrunk van, mehet bele az is, de legjobb, ha vaníliaőrleményt vagy tiszta kivonatot használunk. Ezek valódi vaníliából készülnek, és nem vaníliautánzatok.
Adunk segítséget a gránátalma-pucoláshoz: itt és itt mutatjuk!
Hozzávalók:
- 30 dkg natúr keksz ízlés szerint
- 12 dkg vaj vagy kókuszolaj
- 70 dkg félzsíros krémes túró (tehát nem a rögös túró)
- 3 dl habtejszín
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 citrom héja lereszelve
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény vagy 1 teáskanál folyékony vaníliakivonat
- Fél gránátalma magjai
Elkészítése:
- Egy 30, 32 vagy 35 cm átmérőjű csatos tortaformát vegyünk elő.
- Daráljuk le a kekszet, vagy törtjük teljesen morzsalékosra. Kézi daráló vagy aprítógép lehet a segítségünkre, vagy egy lezárt szájú zacskóba téve szét is klopfolhatjuk a kekszeket.
- Egy serpenyőben kis lángon olvasszuk fel a vajat vagy kókuszolajat, és dolgozzuk össze a kekszmorzsával, kicsit meg is piríthatjuk rajta.
- A sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a vajas kekszet, és kézzel/simítóval nyomkodjuk bele egyenletesen a tortaalapot. Fontos, hogy sima és tömör legyen, ez lesz a tortánk “tésztája”.
- Legalább 1-1,5 órára tegyük hűtőbe a tortaalapot. Hűtsük be egyúttal a habtejszínt is!
- Vegyünk elő egy nagy keverőtálat, és kézi robotgéppel dolgozzuk össze a túrót a porcukorral, vaníliaőrleménnyel vagy -kivonattal, a citromlével és reszelt citromhéjjal.
- A hűtőhideg habtejszínnel ezután felverjük a túrót, és a túrós masszát ráadagoljuk az alapra, majd spatulával szépen elsimítjuk.
- Ha elsimítgattuk a tetejét, mehet a hűtőbe a túrótorta. Legalább 6 órán át hűtsük.
- Mielőtt kivennénk, bontsunk fel egy gránátalmát, és ütögessük ki a magjait.
- Ezzel díszítsük a tortát, majd csatoljuk le a tortaformát a túrótortáról.