Húsvét

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Harangzúgás, piros tojás, ínycsiklandó sonka és bomló virágok üde illata… A Húsvét örömeit végül a hétfői locsolkodás teszi teljessé, és bár ez alapvetően egy kedves és ártalmatlan hagyomány, sok lány és asszony legszívesebben a szobája mélyére bújna a hívatlan látogatók elől. Ha te sem szereted, hogy olcsó kölni illatfelhője lengi körül a hajad, jobb, ha már pénteken kereket oldasz. A mi javaslatunk: túrázz egyet az ébredő természetben, az ország legeldugottabb, legszebb tájain!

 

Idén elég korai dátumra esik Húsvét, de a természet már jól láthatóan elkezdett ébredezni, és az ünnepi hétvégére már biztosan világillattal lesznek tele az erdők és mezők. Ráadásul szép időt ígérnek, úgyhogy a legjobb dolog, amit ilyenkor tehet az ember, ha kiruccan vidékre, és bejár néhány gyönyörű magyar tájat. Mi ide mennénk a helyedben!

Bakony, Bakonybél

Ha valahol, akkor a Bakony nagy és rejtelmes vadonában garantáltan elbújhatsz a tolakodó locsolók elől. Egyik legszebb és legeldugottabb része ennek a vidéknek Bakonybél, ahol igazán üdítő erdei túrákat tehetsz. Kiindulópontnak a bakonybéli Szentkutat (Borostyán-kút) ajánljuk. Ez nem csupán elbűvölően szép hely, de nevezetes is: ezen a környéken élt 1023 és 1030 között Szent Gellért a bencések kolostorában.

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Őrség, Pityerszer

Sokan az Őrséget tartják Magyarország legszebb tájának. A Húsvéti ünnepek alatt magad is meggyőződhetsz arról, hogy nem érdemtelenül szeretik az Őrséget a túrázók, és ha már ott jársz, nézd meg a pityerszeri skanzent is, ami a vidék egyik legszebb és legérdekesebb kulturális nevezetessége.

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Zselic, Lábod

A Zselicet ma már nem csak a szarvasok, őzek és vaddisznók után cserkelő vadászok tartják nagyra, hanem azok a turisták is, akik csendre és nyugalomra, és háborítatlan természeti szépségekre vágynak. Lábodon, a Szilágyi Erdei Iskola több mint öt kilométeres tanösvényén ráadásul nem csak gyönyörködni tudsz a táj növény- és állatvilágában, hanem a képzett túravezetők azt is elmondják, mit látsz.

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Zemplén, Háromhuta és környéke

Hazánk egyik legszebb, legeldugottabb vidéke a Zemplén és azon belül is Háromhuta környéke. Ezt a tájat nemcsak szépsége és csendje miatt érdemes meglátogatnod, hanem azért is, mert számtalan érdekes történelmi emlék is van ezen a vidéken. Ha egy kis nyüzsgésre és jó borokra vágynál, akkor irány a közeli Tolcsva, Tokaj vagy Erdőbénye, vagyis az ország legjobb pincéi!

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Balaton-felvidék, Pécselyi-medence

Így néz ki felülről a Pécselyi-medence. Itt szép rendben tartott szőlők, barátságos présházak, vadban gazdag erdők és széles mezők között barangolhatsz a Balatontól egy karnyújtásnyira. Vigyél magaddal kerékpárt is, hogy bejárhasd a környék többi, festői szépségű települését: Vászolyt, Dörgicsét, Óbudavárt, Mencshelyt és Barnagot. Ezekben biztosan találsz egy kedves panziót vagy kulcsos házat, és ha mégsem, akkor a húsvéti túrák bázisának megteheted a közeli Füredet vagy Tihanyt is.

Ide menekülj a locsolók elől – 5 húsvéti túratipp Magyarországon

Olvass még húsvét témában írt cikket az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top