Húsvét (archiv)

Nyuszimese és tojásbaba

Piros tojás, locsolkodás, sonka és nyuszi. Kellékek, hogy az ünnep igazi ünnep legyen. De a húsvét nem csak a terített asztalról, locsolókról szól. Együtt töltött napokról, családról, gyerekekrõl.






Gyerekkori emlékek jutnak az eszünkbe: ajándékkeresés a fűben, fészekkészítés és a locsolkodóvárás. Virágok a vázában, asztali díszek. Mikor a dugig rakott bevásárlókocsikkal kitámolygunk a hipermarketekből, ne csak a karton üdítőkre, olcsó sonkára, hanem ezekre a régi dolgokra is gondoljunk. Tegyünk meg mindent, hogy a gyerekeinknek is ilyen simogató emlékek jussanak eszükbe így húsvét tájékán.











Anyáék mindig elutaznak

(Ili 13 éves)


“Szeretem a húsvétot. Azóta különösen, mióta anyáék nem pakolnak be a kocsiba, és nem utaznak a világ legtávolabbi pontjára, csakhogy ne kelljen a locsolókat várni. Mert anya szerint ez egy idejétmúlt szokás, ráadásul minden háziasszony réme. És ő nem fog hetekig a konyhában görnyedni, hogy az összes férfirokon végigöntözze a büdös kölnijével. Aztán tavaly kisírtam egy húsvét hétfőt. Muszáj volt, mert Imre megígérte, hogy meglocsol. És Imre a leghelyesebb az osztályban… Szóval otthon maradtunk. Csudajó volt. Rengeteg vendég, sőt, még a szomszéd srác is átjött. Este odabújtam anyához, és megköszöntem a napot. Furán nézett rám, és megkérdezte, hogy én tényleg így élveztem-e. Rábólintottam. Az idén már nem kellett könyörögni: maradunk!”

Mit hozott a nyuszi?


Minden gyerek gyakran töpreng azon, hogy mit jelentett az ő születése a szüleinek. Sokan félnek, hogy talán nem is örültek nekik, ezért minden olyan alkalom megnyugtató a számukra, amikor születést, újjászületést ünnepelünk. A karácsony, a születésnap mellett a húsvét is ilyen alkalom, mely biztosítja a kicsit arról, hogy az ő születése is boldogító esemény volt, amelyet mind a szülei, mind az egész világ türelmetlenül várt. Minél jobban megünnepeljük ezeket az alkalmakat, annál biztosabb lesz a gyerek abban, hogy szeretik.
Legtöbb háznál az ajándékot a nyuszi hozza. Elrejti a kertbe, az ágy alá, a ruhák közé… igazán végtelenek a lehetőségek, és végtelen a játék is. S hogy mit hozzon a nyuszi? Apróságot. Akármilyen nehéz is ellenállni az árudömpingnek, az akciós videójátéknak, ne hagyjuk, hogy bedaráljon minket a „vegyél meg mindent” szlogen. Hiszen ezzel a magunk örömét rontjuk: mert a soknál is van még több, a drágánál is még drágább.


Kisállatot ajándékba


Az első pillanatban legyünk erősek, és mondjunk nemet a könyörgő gyerekszemnek. Mert bármilyen aranyos a selymes kisnyuszi, olyan körülményes a gondozása. Ma már szerencsére az állatkert befogadja a megunt állatokat, de az az együtt töltött pár hét sem lesz könnyű a család számára. Ha azonban egy nap mégis megjelenik húsvét tájékán egy kicsi nyúl az ajtónk küszöbén, a következőkről gondoskodjunk.

• Speciális takarmányról kell gondoskodni, amit több, kisebb adagban kell elé tenni (takarmányboltokban kapható nyúltáp, egyes helyeken kimérve is).
• A nyuszi nagyon szereti a sárgarépát, a pongyola pitypangot, a füvet. A frissen szedett füveket nem szabad odaadni, mert megbetegíti, hanem etetés előtt legalább egy napig a füvet állni kell hagyni.




• A kisállat előtt mindig legyen víz, lehetőleg úgy, hogy ne tudja kiborítani.
• A nyúl rágcsáló állat, ezért adható neki száraz, nem penészes kenyér.
• Tartására legjobb egy nagy papírdoboz, amibe faforgácsot tegyünk alomnak. Az almot 3-4 naponta cseréljük, mert a “nyúlbogyónak” bizony erős szaga van.






Miért kötelező?
(Karcsi, 10 éves)


“Csak az a hétfő ne lenne! Addig olyan jól megy minden. Nagyi beiglit süt, anya a kedvencemet, a somlóit, még a nővérem is kotyvaszt valamit a konyhában. És végre együtt is vagyunk. De hétfőn nincs mese, fel kell vennem azt az undorító kiszakót, meg a kényelmetlen cipőt, és meg kell locsolni a rokonokat apával. És mindenhol le kell ülni, és hallgatni az unalmas beszélgetést, megvárni, míg apa koccint, aztán belémtömnek valami kiszáradt süteményt. Idióta kisversek, kölnizés… ki nem állhatom. Na jó, azért nem járok olyan rosszul: egy jó húsvéton akár öt-tízezer forint is összejön. Tavaly abból vettem új mobilt. Remélem, az idén se lesz másként… “ 

Tojásfészkek


Az ünnepekben talán a várakozás, a készülődés a legszebb. Amikor a lakás kitavaszodik, húsvéti ruhába öltözik. Sok családban az ajándék a fészekbe kerül, amit közösen készíthetünk a kicsikkel. Nem érdemes a készen legyártott áruházi díszeket megvenni, hiszen a háztartásban megtalálható kellékek felhasználásával ötletes, egyedi fészkeket kreálhatunk.

Kankalinnal: Fonott kosárkát béleljünk ki fóliával, majd rendezzünk el benne két-három cserép primulát. A köztük lévő hézagokat töltsük ki összegyűrt újságpapírral és a földet takarjuk le rafiával vagy műfűvel. Végül a virágok tövébe helyezzünk hímes tojásokat. A kosár fülére színes szalagot kötözzünk.

Levesestál másképp: Egy már nem használt levesestálba ültessünk macskafüvet, százszorszépet és fürtös gyöngyikét. A tojásokat tegyük a tál köré.

Csészében is lehet: Tegyünk földet egy teáscsészébe, majd ültessünk bele macskafüvet és költőnárciszt. Tetszés szerint virágzó vesszőket is tűzhetünk melléjük. Végül a fűben rejtsünk el egy-két kifújt vagy dekorációs tojást.


Csak egy kis ötlet


A locsolónak saját készítésű tojás jár – ez alapszabály. De ne csak egyszerű piros tojásokat, hanem meglepetés tojásokat készítsünk.

Tojásbaba: A tojás tetejére ragasszunk szerpentint vagy más színes papírcsíkokat. Ez lesz a baba haja. Erre jön a kalap: a desszertkosárkákat szintén ragasztózzuk be, majd rögzítsük a hajra, tojásra. Az arcot a legvégén rajzoljuk meg alkoholos filccel. Az ügyesebbek a festéssel is megpróbálkozhatnak.






Csíkos és pöttyös:
A konfetti, a szerpentin remek díszítőkellék. A vidám pöttyökkel és csíkokkal minden tojás feldobható. Kenjük be ragasztóval a papírcsíkokat, és ragasszuk vékony ecsettel a tojásra.

Tojásfejek:
Hajtassunk füvet tojáshéjban. A fű 4-5 nap alatt nő meg, így hamar el kell kezdenünk az előkészületeket, hogy húsvétra szép legyen. Először kifújjuk a tojásokat, majd pengével leszedjük a tojáshéj felső részét. A száraz részre fessünk alkoholos filccel arcot, és állítsuk tojástartó dobozba. Töltsük meg a héjat földdel, és szórjuk bele a fűmagot, erre szórjunk még egy kevés földet, és tartsuk nedvesen. Amikor előbukkannak a fűszálak, tegyük napos helyre. Ha kellő hosszúságú a haj, készíthetjük a frizurákat…







Régi időkre nyúlik vissza a húsvéti ajándékozás szokása. Az első húsvéti kosarat Assisi Szent Ferenc kapta, aki a böjt hat hetét egy itáliai szigeten töltötte. A szigeten csak apró állatok laktak, és így társa a legenda szerint csak egy apró nyúl volt, aki madárfészekből készült húsvéti kosarat adott neki. Ezzel fejezte ki Szent Ferencnek a sziget lakóinak szeretetét. A húsvéti kosár később már gallyakból és levelekből készült, ma pedig már szalmából vagy gyékénykosárból, fűvel bélelve. A kosárba a finomságokat a nyuszi hozza, így a hímes tojást is. Édességeket csak a tizennyolcadik század végétől találunk a kosarakban. Kiscsirkét, kisnyulat azért ajándékoznak húsvétkor, mert ezek már az újévben született jövevények, így az újjászületést szimbolizálják. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top