Igaz vagy hamis?

A Jégvarázs csak azért készült, hogy eltereljék a figyelmet Disney lefagyasztott fejéről

A kasszasiker animációval mögöttes szándékai voltak a Disney-filmstúdiónak, mégpedig az, hogy a névadót és a hibernáció témáját így válasszák el egymástól.

Ha valaki rákeres a Disney és a Frozen (a Jégvarázs eredeti címe) szavakra, rengeteg cikket fog találni arról, hogy Walt Disney még életében úgy rendelkezett, hogy halálát követően a fejét fagyasszák le, hogy majd a jövőben, amikor már a technológia lehetővé teszi, visszatérhessen az életbe.

Mivel azonban nagyon sokan feszegették ezt a témát, a stúdiónál kitalálták, hogy ha piacra dobnak egy Frozen című animációt, akkor a legtöbben ezt fogják majd keresni a Disney kulcsszóval együtt, így ez a probléma megoldódik majd.

A történet igazságtartalmát úgy a legegyszerűbb felderíteni, ha megvizsgáljuk, mennyi igaz abból, hogy Disney a hibernáció segítségével akarta elérni az örök életet. Nos, a Snopes legendavadász oldal szerint nem sok.

Walt Disney ugyanis 1966. december 15-én halt meg, nem sokkal azután, hogy az év novemberében daganatot találtak a lábán és a nyakán. November 6-án megoperálták, ekkor derült ki, hogy a daganat megtámadta a tüdejét is, ezért a bal tüdőt eltávolították.

Két héttel később Disney-t kiengedték a kórházból, azonnal a stúdióba sietett, és a következő tíz napban keményen dolgozott. A tíz nap végére azonban annyira legyengült, hogy vissza kellett szállítani a kórházba, ahol már az orvosok sem tudták megmenteni az életét.

A hibernációs történet először a stúdió alapítójának halálát követő évtizedekben kelt csak szárnyra, a nekivadultabb verziók szerint Disney fagyasztókamrája egyenesen a Disneyland Karib-tenger kalózai hullámvasútja alatt található.

Annyi biztos, hogy Walt Disney elvileg olvashatott a hibernációs technológiákról, amelyről az ötvenes években már cikkeztek a tudományos lapok, igaz, ez akkor még csak az állati szövetek fagypont alatti tárolását jelentette. Az emberi hibernáció – és a későbbi újraélesztés – témája azonban először csak Robert C.W. Ettinger The Prospect of Immortality című könyvében jelent meg, 1964-ben, azaz két évvel Disney halála előtt. Vagyis a könyvet akár olvashatta volna is a filmgyáros, azonban semmiféle dokumentáció nem utal arra, hogy Disney valaha hallott volna a hibernációról. Az erről szóló történetek ugyanis Robert Mosley 1986-os, illetve Marc Eliot 1993-as Disney-életrajzaiból származnak, a két könyvet azonban utólag erősen kritizálták, mivel tényszerűen igazolható tárgyi tévedéseket tartalmaznak, a tartalmuk jelentős része pedig feltételezésekre, illetve megbízhatatlannak tekinthető forrásokra támaszkodik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top